ГЕРБ не иска да пипа контрабандни канали

Авг 20, 2011 Новини БСП в медиите 0 1733

Интервю на секретаря на НС на БСП и депутат от ПГКБ Корнелия Нинова за в

Интервю на секретаря на НС на БСП и депутат от ПГКБ Корнелия Нинова за в. Труд:

 

- Вярвате ли на мъжкатг дума на премиера, че от февруари 2012 г. няма да мине и една контрабандна кутия цигари, г-жо Нинова?
- Не. По две причини. Първата е, че никъде по света контрабандата не е равна на нула. В другите европейски държави тя е между 10 и 15 процента, но там се води жестока борба да не се допускат до пазара цигари без бандерол. У нас е 40%.
И тук идва втората причина, поради която смятам, че думите на премира са празни - правителството на ГЕРБ умишлено създаде условия за увеличаване на контрабандата, като повиши драстично акциза. Договорено беше с Европейския съюз акцизът да стигне 64 евро на 1000 къса, те го направиха 76. В началото мислехме, че това се прави от непознаване на материята, но изминалите две години доказаха, че е умишлено, за да се стимулира контрабандата. След това я подчиниха на политическите си интереси - припомнете си СРС-тата с разговорите между шефа на митниците и министъра на финансите. В тях те споделят за натиск от страна на министъра на вътрешните работи и депутати от ГЕРБ за финансови облаги. Липсва им основното - желание да се ударят контрабандистите. А и как да го направят, като там се крадат 1 млрд. лв. - имат интерес от това. Обявяват гръмко заловени малки партиди, а големите канали никой не ги закача. С други думи - всеки ден големи заглавия и малък кръгозор. И ударът на барабаните заглушава здравия разум. Аз ще повярвам на тези барабани, ако намалят акциза.
- Казвате, че правителството няма воля за борба с тези, които крадат ДДС и акциз, но то направи нещо, което никой не можеше да си представи - удари „Лукойл" и поиска фирмата да спазва законите?
- По случая „Лукойл" си направих три извода. Първия -политикът не може да мери бизнеса с двоен аршин.
Втория - когато управляваш и провеждаш някаква битка, не бива да допускаш разнобой в екипа. И третия -политикът трябва да се събужда и да ляга с мисълта, че носи отговорност за това, което върши. Какво имам предвид? Правителството обяви война на контрабандата с акцизни стоки - цигари, алкохол и горива. И какво направи? Привика производителите на алкохол на среща в Министерския съвет и преговаря с тях повече да не лепят фалшиви бандероли на бутилките. Това е абсурд! Борисов и Цветанов преговарят с хора, които подозират в извършване на престъпление. Как постъпиха с „Лукойл"? Казаха: „Прилагаме закона такъв, какъвто е!", и Министерството на финансите отказа среща.
Какво става с производителите и търговците на цигари? С тях ще се преговаря ли, или ще се прилага законът? Никой не знае! Ако това не е двоен аршин, здраве му кажи. В екипа има разнобой по темата - Дянков обяви: „Никакъв морков повече, влиза в действие тоягата!", но премиерът не мисли така. Той
провежда среща с производителите на алкохол и там „тояга" няма. На кого да вярваме?! И в крайна сметка, като сътвориха тази каша, кой ще носи отговорността?
- Последният ход в сагата „Лукойл" бе на съда.
- Решенията на съда не се коментират. Те се изпълняват. Аз говоря за действията на правителството. Политиката по въпроса с акцизните стоки е екзотична. Бюджетът изгуби 2 млрд. лв., които можеха да отидат за пенсии, детски, за млади семейства с тях можеше да се плати на бизнеса. Кой ще каже: „Аз поемам отговорността и си подавам оставката, защото ви обещах средноевропейски живот и не го направих!" Този въпрос е риторичен, може да го направи само един човек в държавата.
- Нима сериозно очаквате хвърляне на оставки в предизборна ситуация?
- Лъжата си е лъжа по всяко време. Борисов обеща и не изпълни - би трябвало да си понесе отговорността независимо от това в какъв момент се намираме.
- Смятате ли, че в резултат на действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да се понижат цените на горивата и на други важни стоки и услуги?
- О, не! В последните две години КЗК изговори толкова неща, а не върши нищо. Беше борба с картела при олиото, захарта, с монополното положение в производството на горива. А какви са резултатите - цените хвърчат нагоре. Само за последната една година са се увеличили с над 20% цените на най-важните стоки и услуги. Човек би си помислил, че когато КЗК предприеме нещо, цените растат, вместо да падат. Как да вярваме, че ще решат проблема, като фактите говорят друго.
- „Чинията" на Бузлуджа ли ще предложите на избирателите на БСП наесен? Питам ви, защото това е най-актуалната вътрешна за левицата тема, повдигната напоспедък.
- Ще предложим различна политика от тази на ГЕРБ. Лии Якока казва в една своя книга - „Къде изчезнаха лидерите", че управлението не е шоу с един актьор. Ако искаш да успееш, ти трябват групахора, които знаят какво правят. Ето това ще предложим - кадърни хора с ясни отговорности, които да осигурят следното: 24 часа медицинско обслужване на населението от звено в общината на извънболнична или спешна помощ, поддържане на поне едно училище С осигурен транспорт до него, обслужване на транспортна линия от всяко населено място до общинския център безплатно хранене на деца и ученици в училища, които са на целодневно обучение, поддържане на водопоовод за питейна вода във всяко населено място и отвеждане и пречистване на отпадните води в населено място с над 2 хиляди жители.
- А откъде пари за тези обещания?
- Нека хората ги запомнят и да ни контролират всеки ден. Това, което предлагаме в местното самоуправление, сме го обосновали с финансови източници. Направили сме го абсолютно аргументирано, послушахме експертите да не обещаваме неща, които не можем да изпълним.
- Избягвате ли темата за „чинията" на Бузлуджа?
- Не. Поведението на премиера показва неуважение към българската история и към различния от тях. Защото БСП и нейният символ са подкрепени от стотици хиляди хора днес. Да отпишеш с лека ръка убежденията им е политическо късогледство. Разделяш народа на свои и чужди. Човек, който не е способен да чуе различно мнение, който не е готов да провери своите идеи в конкуренция с чуждите, който се обгражда само с хора, които му казват: „Да, сър!", не може да управлява добре и опростява. Това е и елемент от стила на ГЕРБ - да отричаш различното, да не уважаваш другия. Всъщност това е забелязано и от американските посланици -видяхме от разсекретените грами, че Джон Байърли нарича Борисов„бабаит в Армани".
- Не сте справедливи към ГЕРБ - предизборният им клип е с мотото „Ние сме за!"
-Това е стилът не ме гледай какво върша, слушай ме какво говоря. Освен това дали българите ще повярват на това, след като две години ГЕРБ правят обратното? Те две години са против - против всичко в държавата, направено преди тях, против разделението на властите, против лекарите, против съдиите, против тютюнопроизводителите. Лъжат че са „за". Преоблякъл се Илия, та пак в тия.
- Как ще наваксате изоставането на кандидата на партията за президент Ивайло Калфин, според социолози той е трети засега след ГЕРБ и Меглена Кунева?
- Да пишат каквото си искат - Ивайло Калфин отива на балотаж. Как ще го постигнем - с много работа. БСП и Ивайло Калфин сме алтернатива на сегашното управление. Днес цените вървят нагоре, доходите не мърдат, университетите са потънали в проблеми, хора умират, преди да стигнат до болницата, средната класа е притисната по всички възможни начини, бизнесът изнемогва и хазната е празна. Оставихме премиерът да потъпква конституцията, да харчат парите ни, за да ни подслушват, да ни вкарват във война на институциите с купища лъжи, върнаха езика на конфронтацията и омразата.
Настанаха времена, които плачат за промяна. Кой може да гарантира тази промяна от партиите в България? Аз мисля, че това е БСП и нейните кандидати.
- Ивайло Калфин предложи ли ви да станете негов вицепрезидент?
- Независимо от всички разговори, които проведох, позицията ми остава твърда. Такава, каквато беше и преди два месеца. Не желая да бъда кандидат за вицепрезидент. Избрана съм като депутат и ще си довърша работата.
- В БСП на какво ще се зарадвате повече - на успех в президентските или на местните избори?
- Не ги разделяме. И двата вота са много важни за нас, но не като самоцел, а като възможност да се прави политика, която да гарантира по-добро ежедневие на хората, сигурност и хоризонт за развитие както на държавата, така и на всеки българин.