Христо Проданов: Служебното правителство дърпа страната назад

Май 30, 2023 Новини БСП в медиите 0 348

Президентът не може да е морален съдник, защото точно той докара ПП на политическата сцена, категоричен е социалистът

„В България очевидно всичко е възможно. Още в предизборната кампания ГЕРБ и ПП спореха помежду си кой повече е откраднал, а реално те са едно и също. Записите, които изтекоха преди 2 дни може би минираха възможността за втори мандат. Но нека не забравяме, че и президентът играе една от основните роли в това да няма правителство. Включително визирам връчването на втория мандат, както и начина, по който това беше направено.“ Това заяви зам-председателят на ПГ на "БСП за България"  Христо Проданов по bTV Радио.

По думите му позицията на социалистите е, че няма как президентът да бъде морален съдник в текущата ситуация. „Ще напомня думите на този същия президент, който докара ПП на политическата сцена и ни казваше, че колкото повече има като същите тези Кирил и Асен – толкова по-добре за България. Който в нарушение на Конституцията назначи Кирил Петков за министър на икономиката, тогава твърдеше, че е важно сърцето да е в България“, посочи социалистът и добави, че явно тогава сърцето на Кирил Петков е било в чужди посолства.

Проданов подчерта, че всичките тези неща, които е казал преди президента – трябва да бъдат напомняни. „И да каже президентът кога е бил прав и кога е пазител на Конституцията. Когато казват Кирил Петков и Асен Василев в записа, че са правили ала-бала иначе са щели да бъдат на 7%. Защото основно право в Конституцията е правото на избор и то да не бъде манипулирано. А те твърдят, че благодарение на президента и всичките държавни институции, са постигнали този резултат. Президентът трябва да бъде последователен и да каже кога е лъгал – към онзи момент или сега, когато връчва мандата на неговите отрочета“, обобщи той.

„Много е рано да се говори за трети мандат. Според нас във втория мандат трудно би се сформирало правителство, което да може да бъде обяснено пред българското общество, дори и да е в тип експертен кабинет. За нас е важно и отговорно като позиция да има редовно правителство. Да не забравяме, че служебното правителство, което управлява вече почти 10 месеца – по кражби и корупция надмина дори и в най-смелите мечти правителствата на Бойко Борисов. Важно е да има работещо правителство, което да приеме бюджет, който да е социален и да запази придобивките на работещите. Който да приеме законите по ПВУ и да даде някаква посока напред на държавата“, заяви Христо Проданов по отношение на възможностите за съставяне на правителство.

Народният представител от БСП е категоричен, че служебното правителство очевидно дърпа страната още по-назад. Според него компромисите за съставяне на ново правителство трябва все пак да имат граници и баланс, като социалистите точно на това ще държат. „Принципност, важни приоритети за България, срок, експерти. Държим се предвидимо и ще продължим да го правим“, добави той.

„Според нас това, което се случи в зала беше спасението за генерал Борисов", каза Проданов по отношение на прибързаното гласуване на механизма за контрол на главния прокурор. "Ситуацията беше, че в 10:47, т.е. 13 минути преди да приключи пленарното заседание – в деловодството на НС вкарват набързо скалъпения доклад за НПК, в който единствена цел беше да може ВСС с 13 човека да свали главния прокурор Гешев. Защо е това бързане, когато най-сетне главният прокурор на България дава сигнали, че ще започне да работи и да търси отговорност от тези, които са злоупотребили с власт?", коментира той.

Христо Проданов припомни, че БСП винаги е била за смяна на главния прокурор и че е единствената партия, в която същите тези главен прокурор и прокуратура са се намесвали в нейните вътрешнопартийни работи. "Нашата позиция е да има контрол на актовете на главния прокурор, но не и по начина, по който това беше прието“, каза в заключение социалистът.