Георги Гьоков: БСП посочихме как да се състави правителство, но ГЕРБ и ПП не ни послушаха

Май 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 506

Досега говорихме за политическа криза, вече трябва да говорим за разпад на държавността

“БСП се отнесохме много отговорно - участвахме във всички разговори, посочихме начин, по който да се състави правителство, което да бъде подкрепено от по-голямо мнозинство и да бъде от полза на българската държава. За съжаление, този наш подход не срещна подкрепа от ГЕРБ и ПП-ДБ.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Георги Гьоков в предаването “Офанзива” по NOVA News. 

Според него шансовете за редовно правителство драстично са намалели след замразяването на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ. 

“Не е добре за държавата това, което се случва. До момента говорихме за политическа криза, след последните събития вече трябва да говорим за разпад на държавността”, отбеляза той. 

Гьоков подчерта, че не трябва да остава на заден план това, което се чува в изтеклия запис на ПП. По неговите думи това е било омерзително и унизително за българския народ. “Става ясно, че всичко се решава задкулисно и има подмяна на това, за което са ги изпратили хората. Възмутително е това, което е предложил Христо Иванов, че ще топат топката с имунитетите”, коментира социалистът. 

“Разбира се, че е нужен механизъм за разследване на главния прокурор. Отдавна сме заявили позицията, че трябва реформа в съдебната система. Въпросът е как се прави тя. Недопустимо е виден правист на ГЕРБ да заявява, че ще приемат законите на Крум Зарков, защото са противоконституционни, за да паднат след това в Конституционния съд. Ние напуснахме заседанието, защото няма как в 10:47 г. да излезе доклада от комисия и в 11 ч. да започне да се разглежда законопроектът в зала”, обясни Гьоков. 

По неговите думи социалистите имат много различни позиции с “Възраждане”. “БСП е европейска партия. Ние подписахме договора за присъединяването на България в ЕС и отстояваме европейските ценности. Да сте чули от “Възраждане” по подемат някаква тема, която не е в тяхна полза? Да говорят за социална политика? Да сте ги видели да се противопоставят фундаментално на ГЕРБ?”, посочи той.