Проф. Румен Гечев: Готви ли се службите да бъдат оглавени от хора, работещи за чужди разузнавания?

Май 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 1024

БСП ще попречи всячески да се състави правителство на омертата

“Този запис е ужасяващ поради няколко причини. Първо, наистина става дума за държавна измяна, тъй като даже, когато още нямаме правителство, се водят интензивни разговори “на послушания” с чужди посолства. Кирил Петков в парламента вчера каза: “Да, ние информираме нашите партньори”. Г-н Петков, нищо не информирате, Вие приемате предложенията на чужди посолства.” Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в “Стълбището” на Дарик радио.  

По неговите думи най-голямо впечатление му е направило на какви изисквания е трябвало да отговарят ръководителите на българските служби - да не са работили за “вражески” страни и Държавна сигурност.  

“В законите на България няма деление на вражески и невражески страни - няма такова понятие в правото. Това означава, че тези, които са им подадени вече от посолствата за шефове на българските служби, те са от приятелски страни, а не от вражески. Тук задавам въпроса към българските служби в момента - вие не допускате ли, че може да се подготвя да бъдате оглавени от хора, които работят за чужди разузнавания?”, коментира проф. Гечев. 

Социалистът допусна, че щом ръководители на служби се съгласуват с посолства, по същия начин могат да бъдат съгласувани и министри. Според него е недопустимо партийни лидери да се отчитат пред чужди посланици, като даде за пример изказване на Бойко Борисов, че няколко пъти в седмицата ходил в американското посолство.  

“След излъчването на този запис е неморално и неприемливо да има каквото и да е правителство между двете партии. Ако то се формира, то ще е на основата на омертата”, категоричен бе Румен Гечев. 

Коментирайки изтеклия запис от заседанието на Националния съвет на “Продължаваме промяната”, той обърна внимание, че в продължение на 5 часа  не се коментира какво ще направят с бюджетния дефицит, каква ще фискалната политика, какви инструменти ще използват, за да направят живота на хората по-добър.  

“А се коментира как министърът на вътрешните работи ще бъде техен, как ще се съгласуват с ГЕРБ за местните избори, как реалният им резултат е 7-10%, но е имало някакво “ала-бала”, така че резултатът им да бъде по-висок. Коалиционният им партньор Христо Иванов пък давал акъл как да размотава свалянето на имунитета на Бойко Борисов. Т.е. това е техният разговор - как да излъжат, как да замажат, как да си гарантират имунитетите, как да организират изборите в тяхна полза. И тези хора искат да правят правителство?! Категорично не! Доколкото зависи от БСП, ще попречим всячески на такава омерта”, подчерта народният представител. 

Според него този запис отваря много работа на специализираните институции. 

“БСП беше първата партия, която поиска оставката на Иван Гешев. Ние не сме доволни от работата на прокуратурата и съдебната система. Нищо не се е променило в нашето мнение. Но бързането за свалянето на главния прокурор не е заради съдебната система, а защото главният прокурор каза, че предприема действия по търсенето на юридическа отговорност и по приключването на определени дела”, каза проф. Гечев по отношение на приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Той обясни, че бързането да се приеме закона едва няколко минути след като е бил изготвен неговия доклад е в нарушение на правилника на Народното събрание и затова групата на “БСП за България” е отказала да участва в неговото гласуване. 

“За да бъде изпран Борисов, трябва да се смени главният прокурор. Двете партии се пазят една друга. Затова е битката да има правителство - защото те се страхуват за имунитетите си”, отбеляза социалистът. 

“България има нужда от редовно правителство, но не на всяка цена. Ако ще се прави нещо, то трябва да е в интерес на държавата и на българския народ. Иначе по-добре да отидем на избори и да чуем думата на избирателите, защото те бяха излъгани”, каза в заключение проф. Румен Гечев.