Корнелия Нинова: БСП ще бъде опозиция на този кабинет. ПП предадоха промяната

Май 25, 2023 Новини БСП в медиите 0 529

Можеш да имаш премиер на ротация, но не можеш да имаш морал на ротация

„В резултат на преговорите с ГЕРБ не се разбра нито какво правителство се предлага, нито с каква програма, нито за колко време. Тези разговори не бяха сериозни. Те бяха използвани, за да се притискат ПП-ДБ, че има друг вариант за правителство. Разбрахме го навреме. Освен това, по ключови за нас въпроси нямаше съгласие.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Тя отрече решението на БСП да има нещо общо с пресконференцията на Иван Гешев и припомни, че много преди това социалистите са предложили съвсем друга конструкция на правителство. „Мисля, че тя щеше да бъде много по-устойчива – извеждане на 5 приоритета, разговор за срок на изпълнение, излъчване на надпартиен премиер и кабинет от експерти. ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха по обратния начин – първо си сложиха партиен премиер, след това партийната програма. Няма как по този начин да търсиш национално съгласие за България”, обясни Нинова.

„От години сме за оставката на Гешев, но това, което се предлага в момента, не е решение на съдебна реформа. Това ще налее още повече хаос и несигурност”, подчерта тя и обясни: „ПП-ДБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от следовател. ГЕРБ предлагат да бъде разследван от съдия. Онзиден имаше шокиращо изказване от трибуната на Народното събрание от ГЕРБ. Г-н Чолаков призова да се подкрепят законите на Крум Зарков, въпреки че са противоконституционни. Каква съдебна реформа искате да правите? Вие разбирате, че гласувате нещо противоконституционно, призовавате да нарушим Конституцията, надявайки се, че Конституционният съд ще отмени законите. Какво ще стане дотогава в съдебната система – хаос върху хаос. При това, че само преди месец и половина сме се заклели, че ще спазваме Конституцията и законите на страната.”

„Това е реформа „сменяме Гешев, слагаме Пешев” – без задълбочена и истинска промяна, която да доведе до справедливост и бързо правосъдие”, категорична бе Корнелия Нинова.

По нейните думи коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ е безпринципна и най-голямото политическо предателство в последните години в България.

„Преди две години президентът Радев вдигна юмрука и каза „Мутри, вън”. Той създаде „Продължаваме промяната” и ги хвърли срещу „мутрите” – ГЕРБ. Какво става две години по-късно? Това е коалиция, сглобена от омерта и от желание за власт. Тя е създадена, за да спаси Бойко Борисов и няколко души от ПП от търсене на отгворност”, отбеляза лидерът на БСП.

Тя даде за пример първите им заявки – да не дадат нито един имунитет на депутат, т.е. да си пазят взаимно гърба, и втората им заявка - да сменят регулаторните органи и да вземат службите от президента, т.е. да овладеят държавата.

„Представяте ли си как ще протече един такъв Министерски съвет? От ПП вадят онази ядка и казват: „Вие откраднахте от магистралите". От ГЕРБ вадят договрите с газа и казват: „Вие откраднахте по 1 лв. от всеки гражданин”. И как ще приключи това – нестабилност, несигурност и хаос. Накрая и двете страни ще си приберат документите и ще се прегърнат. Омертата, мафията, задкулисието и паралелната държава ще продължат да работят”, коментира още Нинова.

Тя бе категорична, че БСП ще бъде опозиция на този кабинет. Нинова припомни, че БСП е единствената партия в България, на която ГЕРБ е предлагала власт няколко пъти и тя е отказвала.

„Първо беше с моркова, когато ми предложиха да стана председател на НС. Тогава казахме: „Не, ние искаме да променим вашия модел на паралелна държава и задкулисие”. След това Бойко Борисов размаха бухалката – създаде вътрешна опозиция, направи ни няколко преврата, спря ни субсидията. При всичките години не им клекнахме. Къде са „Атака”, АБВ, НФСБ, „Патриоти”, РЗС – който се е прегърнал с Бойко Борисов, е приключил”, припомни Корнелия Нинова.

По нейните думи сега ПП са предали енергията на протеста и желанието за промяна. „Дойдоха изведнъж, пометоха цялата битка на БСП за промяна през последните 6 години и сега какво – прекратяваме промяната?”, отбеляза тя.

По думите ѝ по време на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не е станало дума за икономика, неравенства, бедност, цени и инфлация. „За един месец всички партии забравиха тези теми. Служебният кабинет забрави за закона за таван на надценките. Само ние поставяхме тези въпроси. Вижте какво измислиха – 3% дефицит, при служебен бюджет с 6,7% и замразени социални плащания. А при 3% ще орежат ли наполовина доходите на хората?”, изяви притеснения лидерът на БСП.

Нинова каза още, че социалистите имат огромни различия с „Възраждане”. „Виждаме от онзиден тяхно изявление: „Който е разочарован от ПП и ГЕРБ, да дойде при нас. Ние сме единствената опозиция”. Не, уважаеми, вас ви нямаше в последните 6 години, когато Бойко Борисов беше пълновластен господар на държавата и мачкаше всичко. С гласове на общински съветници от ГЕРБ Костадинов стана шеф на читалище”, посочи тя.

„Ние сме единствената последователна и принципна партия. Можеш да имаш председател на парламент и премиер на ротация, но не можеш да имаш морал на ротация в политиката. Ние доказахме това през много изпитания”, каза още лидерът на БСП.