Атанас Зафиров: ПП-ДБ и ГЕРБ сформират коалиция на имунитета. Защо ПП-ДБ не са пред следствието да защитават Борисов?

Май 25, 2023 Новини БСП 0 923

Ставаме свидетели на политическо лицемерие и предателство. БСП ще бъде ярка опозиция на модела ГЕРБ, заради който хората излязоха на улицата

„Става въпрос за едно системно поведение на лидера на политическа партия ГЕРБ, който  ние многократно сме критикували и сме обявявали пред българското общество всички тези нередности и злоупотреби, които се вършеха по време на неговото управление. Доколкото разбирам става въпрос и за нови сигнали, така че това действие дори е малко закъсняло. Очакваме да видим резултата“. Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Nova News по повод на разпита на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и искането на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Зафиров определи тези действия като закъснели, но допълни: „Те обаче могат да бъдат компенсирани с една по-голяма динамика.  Очаквам следващите дни всички закани на главния прокурор и заявки за допълнителни разкрития да бъдат подплатени с реални действия, не само по отношение на Бойко Борисов, а и на всички, които трябва да попаднат под ударите на закона“, допълни той.

В ефира на Nova News социалистът посочи, че в момента българският парламент продължава да не работи, защото една част от народните представители са отишли да защитават лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Новосформиращата се коалиция, която мога да определя като коалицията на имунитета, в момента изпълнява една част от това, заради което се сформира - а именно с цената на всичко да брани имунитетите на определени политически фигури от двата политически субекта, които предстои да влязат в тази коалиция. Интересно е поведението на ПП-ДБ, очаквах те да са първи днес на защитата на Борисов, на новия им коалиционен лидер. Ставаме свидетели на едно политическо лицемерие и предателство, което не е извършвано в последните 30 години“, категоричен бе Атанас Зафиров.

По думите му, въпреки заявките, които са били давани по отношение на управленска програма, първият законопроект, който влиза днес в пленарна зала, е Законът за защита от домашно насилие: „Под благовидната мотивировка за борба с насилието, се прави опит за прокарване на джендър политики. Точно на този законопроект, най-големите му защитници от тези два политически субекта, ги няма, защото в същото време защитават лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Такова ще бъде поведението им и за в бъдеще. Нека обществото да си направи оценка как би функционирала тази коалиция, която ще се налага всеки ден да прави подобни компромиси“, обясни зам.-председателят на БСП.

„За пореден ние път доказахме, че сме най-мъдрата партия в българската политика. Преди няколко месеца предупредихме, че точно такъв е сценарият - и той се изпълнява в момента. Тези два политически субекта – и по тяхно признание, това не са мои думи само – нямат никаква разлика в техните програми, техните политики. Единственото, по което се разминават – това е спорът кой е по-голям корупционер“, каза още Зафиров.

И продължи: „Това, което се случва в момента е класическа форма на коалиция, независимо от опаковката, която се прави опит да бъде продадена на българското общество“.

Зафиров припомни позицията на БСП: „Ние казахме, че правителството трябва да бъде надпартийно, експертно. Те направиха точно обратното – ярка политическа фигура за кандидат за премиер – и от единия, и от другия политически субект. По имената, които излизат в публичното пространство за министри – предлагат ярки политически фигури. И на преден план излиза грижа за защита на имунитетите. Освен това бързането им създава впечатление в обществото, че се прави с цел да се изпреварят действията на прокуратурата“, каза социалистът и допълни, че според БСП успешната формула за съставяне на редовен кабинет е на преден план да бъдат изведени 5 приоритета за страната, които да бъдат надпартийни и общоприети.

„В хода на разговорите, които проведохме,  беше признато и от самата Габриел, че ние имаме диаметрално противоположни разминавания в основните политики - по отношение и на външна политика, и на бюджетен дефицит. Заявката за 3% бюджетен дефицит, при условие че с 6,5% бюджетен дефицит беше ясно, че трябва да бъдат намалени близо наполовина социалните разходи, показва, че или тези хора са на път да орежат напълно всички социални дейности – което е неприемливо за БСП, или просто лъжат“, посочи зам.-председателят на БСП.

„Основната отговорност е на първия и на втория. Това, което те предлагат обаче не е работещо. Този механизъм ще се срути, защото е изграден единствено на интереса, жаждата за власт и страха“, категоричен бе Атанас Зафиров и посочи, че социалистите ще бъдат конструктивна опозиция, която следва своя последователен политически път.

„Ще бъдем ярка опозиция на ГЕРБ и на модела ГЕРБ – нещото, за което хората излязоха на улицата и сега се чувстват предадени. Виждаме от „Възраждане“ и други политически сили, опити сега да яхнат тази вълна, но ще стане ясно на българското общество коя е истинската, автентичната опозиция и партията, която е следвала последователно своя път и модел на поведение“, допълни Зафиров.

В ефира на Nova News той коментира и съдебната реформа: „Много е важен какъв ще бъде подходът. Ако колегите направят това, което направиха при разглеждането на закона на Крум Зарков, когато представител на ГЕРБ излезе на трибуната и каза: „Вижте, ние знаем, че този закон е противоконституционен, ама дайте сега да го приемем, а нека после Конституционният съд да го върне“. Ако такъв ще бъде подходът, ако просто ще се приемат едни закони само да се угоди на някаква политическа или друга конюнктура, а в същото време те ще бъдат противоконституционни и връщани от Конституционния съд – няма как да участваме в подобни несериозни разговори. Темата да е „дайте да сменим Гешев, а да сложим Пешев“ също не е сериозен разговор“, каза Атанас Зафиров.

И допълни: „Винаги сме били деен участник в този дебат, но със сериозни аргументи и през законодателство, а не през персонални нападки и опити за овладяване на съдебната система“, каза той и посочи необходимостта да се гарантира независимост на съдебната власт и липса на политическо вмешателство: „Не  бива да е фиксирано единствено върху фигурата на когото и да било, защото това показва стремеж да бъде овладяна съдебната система, а не реформирана“, каза още Зафиров.