Мая Димитрова, БСП: Подкрепете ни в нашия референдум, за да защитим децата си

За БСП най-важно е семейството, затова 6 години последователно се борим срещу Истанбулската конвенция

„Приемането на изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие е наложително заради зачестилите случаи. Жертвите са не само жени, те са деца и мъже.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Мая Димитрова от парламентарната трибуна.

По думите ѝ домашното насилие е сериозен обществен проблем. „Проучванията показват, че макар в България да има действащ закон за защита от домашно насилие, той не изпълнява основните си функции“, посочи тя.

Според социалиста досега в България липсва официална статистика и няма национален регистър за случаите на домашно насилие. „Към момента разполагаме само с данни от МВР, които показват увеличение на броя на сигналите, които са подадени на 112. За съжаление много от хората, които подават сигнали, не продължават в съда, тъй като се притесняват от отмъщение, или че може да не получат адекватна закрила“, каза още тя.

„БСП винаги сме били последователни и сме твърдели, че правната рамка, която засяга домашното насилие, трябва да е по-адекватна и да отговаря на нуждите на обществото“, категорично заяви Мая Димитрова и допълни: „Но на българското общество, а не да се прокрадват в нашето законодателство различни теми или текстове от външни законодателства.“

Социалистът посочи едно от предложенията на БСП: „Предлагаме услуга – осигуряване на подслон за пострадалите от домашно насилие. Тя следва да се осигурява във всички областни центрове, като задължение на областта е да осигури и да гарантира тази услуга“, обясни Димитрова.

Депутатът от БСП призова народните представители от парламентарната трибуна: „Обръщам се още веднъж към всички вас да подкрепите законопроекта, който предлагаме. В него всички спорни текстове за парламентарните групи са изчистени“, уточни социалистът.

„С действията и политиката си сме показали, че сме последователни и в рамките на 6 години, ние от “БСП за България“, сме против въвеждането на Истанбулската конвенция“, заяви Мая Димитрова.

„Ние предлагаме изменения в закона именно, за да могат пострадалите от домашно насилие да бъдат защитени. За нас е най-важно семейството, затова организираме и подписка за референдум, за да можем да защитим децата си“, посочи народният представител от БСП.