Нинова: БСП ще защитава докрай жертвите от домашното насилие, но и българските деца от закони, които прокарват джендър идеология

Май 25, 2023 Новини БСП 0 463

„Възраждане” са  ваксинирани, държат си парите в евро и гласуват за F-16

„Домашното насилие е едно от най-тежките престъпления, срещу които трябва да се борим всички.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на Закона за защита от домашно насилие.

 „Лъжат ви, че БСП защитава домашни насилници, когато се изказва против текстове от този закон”, обърна се тя към българските граждани и припомни, че тази тема е станала важна за политическите партии едва през 2017 г., когато ГЕРБ са внесли в парламента за ратификация Истанбулската конвенция.

„Искам да припомня кой спаси България, българската конституция, българското семейство и децата от Истанбулската конвенция. „БСП за България” тогава, когато не съществуваше „Възраждане”, когато нямаше идея какво е „Продължаваме промяната”, изтъкна Нинова.

Лидерът на БСП обвини „Възраждане”, че се опитват да изземат темата от БСП и ги нарече „новото ПП”: „Идвате наготово на една изстрадана битка от БСП и си мислите, че ще отнесете тази тема за себе си. Прогнозирам, че ще я забравите след 2 дни. Но ние няма, защото водим тази битка от 6 години.”

Корнелия Нинова обърна внимание на връзката между темата за Закона за защита от домашно насилие днес с процесите, които текат в момента в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

 „Там беше взето решение, пряко волята на 7 държави равноправни членки на ЕС, Истанбулската конвенция да бъде европейско съюзно право и да се прилага в държавите членки.  Философията и начина, по който се прокарват са едни и същи – противоконституционно, против християнската религия и всички други вероизповедания в България, срещу семейните ценности. Зад благородните усилия да се преборим с домашното насилие и да помогнем на всяка жертва стои идеята за прокарване на джендър идеологията – идеология, която проповядва пол, различен от мъжки и женски. Винаги ще бъдем против това”, категорична бе Нинова.

 „Ние днес провеждаме референдум за забрана на джендър идеологията в училищата. Чух, че „Възраждане” забранили на своите членове да се подписват, а тук се правят на борци с джендър идеологията, т.е. крадци на идеята за борба с джендър идеологията”, заяви още тя.

 „Уважаеми български граждани, призоваваме Ви – подпишете се под този референдум. Ние не искаме да налагаме нашата воля, искаме Вие – народът - да реши. Дали децата Ви да си сменят пола дали това да бъде законно – Вие да го решите с референдум”, апелира Нинова от парламентарната трибуна, като подчерта, че в същото време БСП ще защитава докрай жертвите на домашно насилие.

 Тя отправи критики към законопроекта, внесен от ГЕРБ и ПП-ДБ: „Някой от ПП-ДБ и ГЕРБ да излезе и да обясни какво е “домашно насилие чрез бездействие“.Защото попитах Надежда Йорданова в социална комисия какво е и тя ми отговори: “Да е гладно едно дете и да не му дадеш да яде“.

 Нинова обясни какво стои зад тази формулировка – да могат децата да подават жалби срещу родителите си и дори и да се откажат по-късно от тях, делото да не спира, а да продължава да се води служебно. „Какво следва от това – служебен адвокат и неправителствена организация, която е допусната да участва в подготовката на учебните програми”, предупреди тя.

Лидерът на БСП посочи и разликите със законопроекта, който предлагат социалистите: „При нас няма домашно насилие чрез бездействие, в техния това остава. При нас неправителствените организации не са членове на Националния съвет, при тях са. Разликата е, че ако си член, участваш във взимането на решения и гласуването, а при нас ги каниш като наблюдатели –даваш възможност на всички граждански организации да слушат как върви дебата, но нямат право да гласуват. При нас отпада възможността дете да съди родителите си, неправителствена организация и служебен адвокат да го поемат и да се грижат оттук-нататък за него. При вас остава неправителствените организации да не получават пари от българския бюджет за своите действия, но повечето от тях получават пари от други бюджети, тоест отново запазвате този начин на финансиране.”

„Винаги ще даваме своя принос за борбата с домашното насилие. Затова сме внесли този законопроект, който отразява всички усилия за борба с домашното насилие. Винаги ще се противопоставяме срещу това да се посяга на децата. Над 18 г. всеки е свободен да си живее както иска, но не пипайте българските деца, не се опитвайте да отнемате душите им с тези уж закони в тяхна полза. Докрай ще се борим за децата и да няма джендър идеология в училищата. Подкрепете ни на референдума”, категорична бе Нинова.

Тя предупреди „Възраждане”, че няма да им позволи да отнемат от БСП дългогодишната им битка за българското семейство и българските ценности:  „Всеки ден ще ви питаме, защото виждам, че “Възраждане“ е с нова поръчка срещу БСП: Ваксинирани ли сте всички? Парите ви всички в евро ли са? Гласувахте ли за F-16? Вие ли сте алтернативата? Вие ли сте опозицията? Вие сте новото ПП – бързо, временно и затихващо.”