Социалистите в Пловдив и Стара Загора се включиха в честванията за 24 май

Май 24, 2023 Новини БСП 0 275

В Пловдив културни и образователни дейци отбелязаха официалния празник на събитие, организирано от народния представител Иван Петков

Над 80 пловдивски дейци от сферата на културата и образованието участваха в събитие по случай 24 май, организиран от градския председател на БСП-Пловдив и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Петков. Мероприятието бе открито от доц. д-р Атанаска Тенева, която благодари на своите учители и заяви, че тази инициатива е акт, който цели да се възобнови традицията на социалистите за майските срещи за образование и култура.

Домакинът на срещата Иван Петков благодари на всички присъстващи и подчерта, че те - хората на изкуството и образованието - са тези, които днес трябва да ценим. Сред гостите присъстваха и преподаватели и бивши директори на училища, в които Петков е учил. Социалистът изрази желание занапред срещите им да бъдат по-чести, за да може да се допитва до мнението на експертите в двете сфери относно това как Пловдив да съхрани най-същественото от своя облик, а именно историята, културата и образованието.

Гост на събитието беше и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, който отбеляза, че винаги свързва Пловдив с културата и приносът на града в тази насока е нещо, с което трябва да се гордеем.

„Живеем във времена, в които не се обръща внимание на образованието, а без него няма да я има нашата държава. Трябва да съхраняваме огънчето, горяло в дълголетната ни история, което ни е запазило през всичките тези предизвикателства, през които е минал нашият народ. Това е огънчето, което всеки един от вас носи и предава на идните поколения“, каза Вигенин.

Слово и свой стих сподели и учителката Мими Тошева, а други стихотворения бяха рецитирани от известния пловдивчанин Христо Христов. В рециталите се включи и пловдивският скулптор Цвятко Сиромашки.

Социалистите в Стара Загора също отбелязаха Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков, общинските съветници, членове и симпатизанти от БСП в Стара Загора  се включиха в общоградското честване и поздравиха представителите на образованието и културата: „Тържествеността на празника ни обединява и ни кара да се чувстваме горди с постиженията на нашите учители, преподаватели, ученици, читалищни и културни дейци, почитайки делото на братята Кирил и Методий и на техните последователи“, заявиха социалистите в Стара Загора.

„24  май е най-светлият, най-българският празник! Ден, в който всеки българин трябва да се гордее, че е потомък на светите братя Кирил и Методий. Тяхното велико творение и днес събира хиляди по улици и площади, за да почетем високохуманното им дело, поставило началото на стремежа към усъвършенстване, знание и развитие на науката, културата и духовенството. Днес е денят, в който отдаваме заслужено уважение и почит към труда и всеотдайността на учителите, учените, културните дейци, които безспирно и неуморно съхраняват нашето културно-историческо наследство и възпитават идното поколение! На всички тях пожелавам здраве, творческо вдъхновение и професионално удовлетворение!“, написа във фейсбук Георги Гьоков.