БСП отбелязва 24 май с множество инициативи в цялата страна

Май 24, 2023 Новини БСП 0 359

Социалистите организираха акции за насърчаване на четенето на български книжки сред подрастващите

С мероприятия в цялата страна БСП отбелязва 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Социалистите взеха участие в тържествата в десетки градове, сред които Варна, Асеновград, Сливен, Русе и зарадваха децата и възрастните със собствени инициативи, насърчаващи четенето на български книги. 

Организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов, общински съветници от БСП във Варна и социалисти се включиха в мащабното празнично шествие във Варна.

„Честит празник на буквите! Честит ден на духа! Днес във Варна беше истински празник! Използвайте думите отговорно, от тях зависи всичко“, заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на тържественото отбелязване на 24 май в морската столица.

Манифестацията във Варна привлече хиляди варненци и гости на града, а в нея взеха участие представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти. По време на празничната програма над 600 ученици и студенти изпълниха фолклорна композиция, а в края на тържеството в небето полетяха цветни балони с буквите от българската азбука.

По повод днешния празник Младежкото обединение на БСП-Асеновград инициира акция за насърчаване четенето на български книжки сред подрастващите.  Младите социалисти от Асеновград зарадваха децата с десетки книжки с български приказки в комплект с автентични книгоразделители, а инициативата получи положителни отзиви от родителите на децата и зарадва минувачите с усмивки и добро настроение по повод празника.

"Днес се чувстваме много горди от приноса на България към световните литература и култура. Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се заселят невежеството и безкнижието. Поклон пред делото на светите братя Кирил и Методий! Честит празник на българските азбука, просвета и култура!", споделиха от Младежкото обединение на БСП-Асеновград.

БСП – Сливен също се включи в честванията по повод 24 май. Млади социалисти раздаваха книжки с приказки и стихотворения на децата, балони с азбуката, знаменца с лика на светите братя Кирил и Методий.

На празника в Сливен присъстваха и Иван Хитов, Соня Келеведжиева, Красимира Иванова и други настоящи и бивши учители, както и общинските съветници от сливенската организация Стефка Шевкенова и Стефан Щилиянов.

Социалистите в Русе също се включиха в тържествата по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в града.

Заедно с честването на 24 май в страната, БСП продължава да събира подписи за провеждане на референдум против навлизането на джендър идеологията в училищата в цялата страна.