Сергей Станишев: Ивайло Калфин може да промени България към по- добро

Авг 18, 2011 Новини БСП 0 1016

  Убеден съм, че Ивайло Калфин може да бъде много активен и успешен президент на България и да промени нещата към по- добро

 

Убеден съм, че Ивайло Калфин може да бъде много активен и успешен президент на България и да промени нещата към по- добро. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев, след като внесе документите на партията за регистрация в ЦИК за участие в предстоящите президентски избори. В деня на Свети Иван Рилски, покровител на България, социалистите внесоха над 30 000 подписа и регистрираха БСП, подкрепена от партиите от Коалиция за България, под номер 13. 

„Кандидатурата на Калфин тепърва ще се разгръща, хората ще го опознават като човек, като държавник и ще видят много силните му страни", отбеляза Станишев. Той очерта три етапа в развитието на кандидата на БСП за президент през следващите месеци. Първият е обединението на левицата и на центристкото пространство. Вторият етап е балотажът. Тогава Калфин ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ и ще обедини всички хора, които не споделят начина на управление на Бойко Борисов и не са съгласни с конфронтацията, арогантността и липсата на дългосрочна визия за страната, която демонстрират ГЕРБ. Третият етап в развитието на Ивайло Калфин е ролята му на обединител на нацията вече като президент.

Станишев изтъкна, че е необходимо да се търси национално съгласие и диалог по ключови дългосрочни политики на България, свързани с икономическото развитие, социалната солидарност в обществото, образованието, екологията. Според лидера на БСП бъдещият президент ще има много инструменти за реализация на такава политика - чрез Консултативните съвети за национална сигурност, чрез обръщения към парламента и чрез предизвикване на референдуми и граждански дискусии.

Лидерът на БСП беше категоричен, че Ивайло Калфин е основният опонент на ГЕРБ на изборите и алтернативата на модела им на управление. „Не виждам необходимост да избързваме с обявяването на кандидатурата за вицепрезидент, след като управляващата партия дори не е номинирала своя кандидат за президент", заяви лидерът на БСП. По думите на Станишев е важно вицепрезидентът да допълва кандидатурата на Калфин като профил и да привлича допълнително избиратели.

Председателят на БСП изрази безпокойството на социалистите от начина, по който се структурират общинските избирателни комисии, където цялата власт се дава на ГЕРБ и на Атака.

В отговор на журналистически въпрос Станишев определи като очаквано вчерашното решение на прокуратурата. По думите му става дума за  малък факт в политическия живот на страната, въпреки шумотевицата, която се вдигна преди време. Лидерът на БСП напомни, че от самото начало разследването е било в най- висока степен политизирано от премиера, който обяви кой е виновен. „Аз знам, че не съм предоставял документи, които са класифицирани, на някой, който не е трябвало да ги получи. Знам, че не съм ги губил. Това тепърва предстои да бъде доказвано в съда", заяви Станишев. Той беше категоричен, че във всеки един момент е работил за интересите на държавата.