Корнелия Нинова: Няма да подкрепим първия мандат, ще участваме в разговори за втория и третия

Май 20, 2023 Новини БСП 0 557

20.05.2023 г.

„С 98 гласа “за“ и само 2 “против“ Националният съвет взехме 4 решения.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред медиите във връзка с пленума на партията.

И посочи взетите решения:

„Първо - Националният съвет препотвърди решението на Изпълнителното бюро и парламентарната група да прекрати преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат.

Второ - възлага на парламентарната група да гласува “против“ правителство, предложено от г-жа Габриел.

Трето - когато бъдем поканени за втори или трети мандат, да участваме в разговорите.

Четвърто - при невъзможност да се формира редовно правителство и се наложи ново служебно на президента Радев, членове на БСП да не участват в него.“

По последната точка Нинова даде аргументи за взетото решение: „Ние не споделяме част от политиките, провеждани от служебния кабинет и не искаме БСП да се ангажира с тези политики, чрез свои представители.“

Като пример лидерът на социалистите даде предложения бюджет от служебния кабинет, който замразява социалните разходи - замразена минимална заплата, майчинство, детски надбавки. „Или пък служебното правителство изнася оръжия за Украйна и не искаме да бъдем отъждествявани с такива политики. Това е принципна позиция, защото вече няколко пъти наши членове влизат в служебни кабинети, без да уведомят партията, а след това върху партията се хвърля отговорност за определени политики на такъв кабинет“, каза още тя.

На въпрос относно съставяне на експертно правителство, а не на кабинет, оглавен от политически фигури, Нинова отговори: „Винаги сме били на такава позиция и смятам, че една от грешките на Борисов за първия мандат беше точно, че предложи ярка политическа личност за министър-председател. Трябваше предварително да си уговорим задачите, сроковете за изпълнение и тогава да се говори за министър-председател и министри експерти. В това яростно политическо противопоставяне, ние смятаме, че лидерите и ярките политически лица на партията трябва да отстъпим назад, ако искаме наистина да постигнем съгласие по важни национални задачи“, заключи лидерът на БСП.