Смиляна Нитова, БСП: Кой ще понесе отговорност за замърсяването на водите на р. Манастирка в резултат от производството на ВМЗ-Сопот?

Какви са причините, довели до това замърсяване и какви мерки ще се предприемат, попита още социалистката

„При регулярна годишна проверка на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Пловдив е констатирано изтичане на непречистени води от галваничното производство на ВМЗ-Сопот. Същите са довели до замърсяване на водите на река Манастирска. Ръководството на завода не е известило инспекцията за пробива при изтичане на отпадъчните води от производството, следствие на което е констатирано замърсяване на р. Манастирка.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Смиляна Нитова по време на парламентарен контрол.

Нитова се обърна към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов със следния въпрос: „Какви са причините, довели до това замърсяване? Какви мерки ще се предприемат за прекратяването му и кой ще понесе отговорност за това?“

Служебният министър заяви, че случаят, за който съобщава Смиляна Нитова, буди сериозно притеснение и запозна с основната информация по казуса, както и увери, че министерството ще следи за фактите и ще предприеме необходимите действия.

Народният представител от „БСП за България“ изрази задоволство, че са предприети своевременни мерки за решаването на този проблем, както и че в последните проби, по думите на Никола Стоянов, няма наличие на отпадъчни вещества, които да замърсяват околната среда, но допълни: „От отговора Ви обаче не разбрах кой ще понесе отговорност за случилото се, както и да няма такива инциденти повече.“