Иван Ченчев: Какво ще предприеме Министерството на околната среда и водите по отношение на нерегламентираните сметища в община Перник?

20.05.2023 г.

„Протест срещу нерегламентирано сметище вече се е провел в Перник. Жителите на кварталите „Мошино“ и „Тева“ излязоха в почивен ден, за да изразят недоволството си от бездействието на общината. Недоволните твърдят, че боклуците са опасни за здравето на хората в града, стотици тонове боклук разпространяват зарази, а вятърът разпространява зловоние и разхвърля боклуци из целия град“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев по време на парламентарен контрол.

И продължи: „През нощта преди планувания протест, общината изпраща багер да зарови боклуците, за да изглежда, че сметището е почистено. Вместо това обаче багерът чупи водопровод и канална тръба. Може да си представите какви са последствията. От общината никой не се е появил пред протестиращите, за да даде някакви обяснения, разяснения, обещания и да успокои хората“, обясни Ченчев.

Във връзка с протестите на жителите на кварталите „Мошино“ и „Тева“, гр. Перник и категорично изразеното им притеснение за наличие на опасност за здравето на хората и състоянието на околната среда и недоволството от липсата на информация от страна на община Перник, социалистът се обърна към служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова със следните въпроси: „Първо, има ли и какви са проблемите в дейността по управление на битовите и строителни отпадъци на територията на община Перник? Изпълняват ли се законовите разпоредби и какво ще предприеме Министерството на околната среда и водите по отношение на нерегламентираните сметища на територията на общината?“

В своя отговор Карамфилова посочи, че е създадена организация за идентифициране на нерегламентираните точки за замърсявания, предприети са мерки за контрол, а на община Перник е дадено предписание да се извърши почистване на установени нерегламентирани сметища в определен срок. 

Зам.-председателят на „БСП за България“ Иван Ченчев заяви, че социалистите ще продължат да следят внимателно случая, както и дали тези срокове се изпълняват. „Важни са хората и всичко се прави за тях. Освен това, случващото се там е притеснително, защото има щети. Това някой трябва да го плаща и трябва да се търси отговорност, ще следим внимателно случая“, заключи социалистът.