Мая Димитрова, БСП: Искаме по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори, детска порнография и каналджийство

Целим превенция, ефективни наказания и реалното им изтърпяване

„Законопроектът, който предлагаме, касае дневния ред на обществото. Не само ежедневно, но и по няколко пъти на ден сме свидетели на пътнотранспортни произшествия, които за съжаление в много случаи завършват с трагичен край.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Мая Димитрова по време на дебатите за промени в Наказателния кодекс.

От парламентарната трибуна тя обясни, че в законопроекта социалистите засягат две групи престъпления – от една страна свързани с детската порнография и от друга – свързани с управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотици, при неправоспособност или с превишена скорост над 50 км/ч.

Във връзка с престъпленията, касаещи детската порнография, БСП настоява да се увеличат наказанията по отделните състави, така че да отпадне възможността за условно осъждане. „Това ще гарантира ефективни осъдителни присъди и ще доведе до засилване на превенцията“, категорична е Мая Димитрова.

Заради зачестилите инциденти при управление на моторни превозни средства, социалистите настояват за увеличаване на наказанията, предвидени за тези и подобни деяния. „Промяната цели и ще доведе до засилване на превенцията, както и до постановяване на ефективни осъдителни присъди“, каза още народният представител.

„В случаите на управление на моторно превозно средство, при което е причинена смърт, предлагаме превозното средство да се отнема в полза на държавата, дори когато то не е собственост на дееца. При умишлено причиняване на смъртта това да е задължително, а когато е по непредпазливост – по преценка на съда“, разкри Мая Димитрова за предложенията на БСП и допълни, че имат аналогични предложения при управление на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества или техните аналози.

По думите на Мая Димитрова, с направените предложения за промени, прокуратурата ще има възможност да използва по-широк инструментариум, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс, а съдът ще налага по-ефективни наказания.

От парламентарната трибуна депутатът от “БСП за България“ засегна и още един проблем в обществото – незаконното преминаване на българската граница, в това число организация и подпомагане на такива деяния, както и посегателство върху служители на МВР, които изпълняват служебните си задължения.

„Т.нар. каналджийство изисква промяна на предвидените наказания. С увеличаване на наказанията за лишаване от свобода, размерът на глобите и предвиждане на конфискация на цялото имущество на дееца, целим превенция и гарантиране на ефективни наказания за извършителите и реално изтърпяване на наказанията“, обясни Мая Димитрова.