Георги Свиленски: Настояваме да приемем по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори

Българските граждани очакват намаляване на жертвите на пияни и дрогирани шофьори

„Г-н председател, абсолютно Ваше право е да предложите точка в дневния ред, но и абсолютно наше право е да разкажем на българските граждани защо едни законопроекти са точка първа и точка втора, а всички, които в тази зала през последните две седмици обикаляхте телевизиите, правихте кръгли маси, комисии, открити, закрити, съвместни, несъвместни, във връзка с жертвите по пътищата, пияни и дрогирани шофьори – това го оставяте назад.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски след като председателят на Народното събрание отказа да включи като точка в дневния ред внесените от БСП промени в Наказателния кодекс, касаещи увеличаване на наказанията и без условни присъди за пияни и дрогирани шофьори, както и за трафика на мигранти.

Свиленски обясни, че депутатите от парламентарната им група са подкрепили включването в дневния ред на първите две точки, касаещи съдебната реформа, но не доумява защо не се подкрепя точка трета да бъде Наказателният кодекс. „Да, ще бъдат разгледани законите за главния прокурор. Съмнявам се обаче до понеделник, до когато той ще започне да говори, че ще бъдат приети на второ четене“, посочи той.

„Разбирам бързането, разбирам притесненията, но не разбирам защо отново не откликваме на нуждите на нашите избиратели. А те да са именно намаляване на жертвите на пияни и дрогирани шофьори“, категоричен е той.

И продължи: „Ако, не дай си Боже, следващите дни се случи нещо, уважаеми колеги, ние какъв знак даваме – че ни е важен законът за съдебната власт, че ни е важен НПК, който така или иначе до понеделник няма да бъде приет. Така или иначе главният прокурор в понеделник ще каже неща, от които някои хора ще ги е срам. Хайде да не сме ние хората, които ще се срамуваме, хайде да си свършим работата“, призова социалистът.

Георги Свиленски призова, докато залата обсъжда първите две точки, правна комисия да напише нужните доклади по НК: „Председателят на правна комисия е млад, енергичен – както бързо написаха тези два доклада, още по-бързо ще стане със законите по НК – те са безспорни, гледани са в комисии веднъж, приемани са веднъж, просто ние трябва да ги приемем в тази зала днес“, каза още социалистът.

„Призовете председателя на правна комисия час по-скоро да се изготви доклада по Наказателния кодекс, защото той вчера е разгледан на правна комисия. Учудващо е, че този доклад не е готов, при положение че всички тези законопроекти са гледани заедно и са гласувани. Защото и в днешния ден, и в днешния час дрогирани, пияни шофьори са по улиците. Няма никаква гаранция, че и  в днешния ден няма да ни сполети поредната нова трагедия”, апелира и  народния представител от „БСП за България” Иван Иванов от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че българските граждани очакват реакцията на народните представители по тази тема. „В момента сме отворили тази тематика. Нека тя да стане част от дневния  ред и да можем да разгледаме тази законопроекти. Оставям на Вашата съвест това да се случи днес”, обърна се Иванов към председателя на НС Росен Желязков.