Жельо Бойчев: Общината се изправя пред перманентни кризи и взима своите решения в 12 без 5

София: Не приемам този вариант, при който общината се изправя пред перманентни кризи и взима своите решения в 12 без 5

София: Не приемам този вариант, при който общината се изправя пред перманентни кризи и взима своите решения в 12 без 5. това заяви след днешното заседание на СОС председателят на групата общински съветници от БСП Бойчев. Според него доброто управление предполага да не се стига до такива ситуации.

Не съм оптимист за това, което предстои след 1 март за почистването на петте столични района, каза още Бойчев. По думите му на всички фирми ще им трябва много време, за да встъпят в длъжност.

По време на днешното заседание председателят на съветниците от БСП е поискал информация от столичния кмет Бойко Борисов за почистването на петте столични района, но такава била отказана. Помолих лично кмета да направи заявка и да даде гаранция, че няма да има проблем. И това не успяхме да чуем. Оттам нататък аз няма как да знам детайли относно параметрите, които са достигнали с двете фирми-концесионери, заяви Бойчев. Той изрази своето притеснение, че обемът от дейности, които трябва да се извършват при сметоизвозването и почистването на петте района, е огромен и  е нужен  значителен брой хора и техника. Бойчев обясни, че голям проблем ще се окажат контейнерите за смет, които са собственик на концесионера и новите оператори трябва да разполагат с такива, а този процес ще отнеме много време.

На въпрос може ли общински холдинг по чистота да не позволява настъпване на подобна ситуация Бойчев отговори: Сега гласувахме бюджета, да видяхте там средства за подобно нещо? Да заложим пари, да видим какви са стъпките и да започнем да го правим. Но това предполагаше, когато изтекат договорите за почистването на районите, ние да имаме готовност, а ние няма готовност дори да вкараме обществена поръчка за частни оператори, да не говорим за изграждането на общинска структура. Ние ще подкрепим създаването на такава структура, но засега няма нито една стъпка в тази насока.

Общинските съветници от БСП гласуваха против предложението на общинската администрация за бюджета на София за тази година. В обяснителната записка към Бюджет 2009 г. сме поставили почти същите приоритети, като тези в бюджета за 2008 г. Няма как да приемем нов бюджет, без да разберем какво сме свършили по стария, каза Бойчев. Той посочи, че нито един бюджет на София не може да се разглежда сам по себе си, а трябва да бъде свързан с предишния. Бойчев попита на какво се дължи неизпълнението на средствата за чистота – 83%.