Нинова: Осъждаме действията на властите на РСМ, като инициираме обща декларация на българското НС

18.05.2023 г.

„Определям думите на македонския премиер като груби, неоснователни и недопустими за България. Председателският съвет продължава и на него ще инициираме обща декларация на българското Народното събрание срещу всички зачестили думи и действия от страна на официалните власти в Република Северна Македония срещу авторитета и достойнството на България, в която да запишем, че осъждаме подобни действия и държим да се изпълняват условията по договора. Ползвам случая да препотвърдя позицията на „БСП за България“- както знаете ние не подкрепихме началото на преговори за присъединяване на РСМ към Европейския съюз. Времето доказа, че сме били прави. Тези хора не са готови, нито за ценностите, нито за морала на европейската общност.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в парламента.

Нинова отговори и на журналистическите въпроси по отношение на съставяне на правителство с първия мандат и появилите се спекулации по отношение на позицията на БСП: „Винаги преди такива ситуации се пускат всякакви интриги и манипулации. Първата беше, че сме се договорили с ГЕРБ и вече правителството е готово – както виждате не е вярно. Сега втората е, че наши депутати ще подкрепят или с отсъствие, или с излизане от зала. Категорично ви заявявам, че това няма да стане“, каза лидерът на социалистите и отхвърли всякакви спекулации за игри с кворума, като посочи, че депутатите на БСП дори няма да осъществят командировките си.

„Всички, които имаме някакви командировки – няма да ги осъществим. Аз трябваше да съм на официално събитие на годишнина на  германските социалдемократи по покана на г-н Шолц, но няма да замина“, допълни тя.

Нинова коментира и позицията на БСП по отношение на втория мандат: „Както винаги сме ви казвали: ако получим покана, ще участваме в разговорите с абсолютно същата принципна позиция. Ако поискат нещо сериозно, да не предлагат партиен премиер, готов кабинет, някакви там таблици с приоритети, преди да са ги обсъдили с тези, от които искат подкрепа. Това е логично – когато искаш подкрепа от някого и не ти стигат гласовете, първо седни да разговаряш преди да слагаш нещо готово на масата и да искаш натискачи на копчета“, категорична бе тя.