Георги Гьоков: БСП настоява за разумен бюджет, а не в ущърб на българите

Май 18, 2023 Новини БСП в медиите 0 458

БСП положи всички усилия да осигури стабилност на България и българските граждани

„БСП е отговорна към народа си и участва съвсем честно, откровено и отговорно в разговори за съставяне на правителство. На всички им е ясно, че след 12 години борба срещу модела “ГЕРБ“, няма как да ни е лесно да влезем в разговори с тях. Въпреки това положихме всички усилия да се осигури стабилност и сигурност на България и българските граждани. За съжаление не срещнахме разбиране.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на БТВ-радио.

По думите му между първата и втората политическа сила има пълно съвпадение по доста политики. Например по отношение на джендър идеологията, бюджета, оръжията за Украйна. „Ние няма как да отстъпим от нещо, което ясно и точно сме заявили като приоритети в предизборната си програма“, категоричен е той.

Според социалиста няма останали много възможности за реализиране на първия мандат и затова коментира втория: „След връчването му, ако бъдем поканени на разговори, подходът ни ще е същият – приоритети и след това хора, които могат да ги реализират. Ние възразихме срещу подхода на Борисов, при който даде кутийките за попълване“, припомни Гьоков и допълни: „Ако партията, на която бъде връчен втория мандат иска да го реализира, трябва да се съобрази и с приоритети, които си поставя БСП“, каза още той.

Гьоков обясни, че решението на БСП да не подкрепи ГЕРБ с първия мандат е взето след среща със структурите на партията. „На нея бяха споделени мнения на социалисти от цялата страна. В 99% от случаите те искат БСП да не отстъпва от приоритетите си и да не прави правителство с ГЕРБ. Друг фактор беше разнопосочното говорене от страна на първата политическа сила по време на разговорите им с отделните партии“, разкри той.

Социалистът обърна внимание на необходимостта от приемане на държавен бюджет и заяви: „Ние няма как да приемем бюджет в ущърб на българите за сметка на всичките му социални придобивки – на фона на криза да замразяваме социални плащания. Бюджетен дефицит от 3% на всяка цена няма как да бъде приет. Не приемаме и бюджета на служебния кабинет с дефицит от 6.5%, който е толкова надут заради капиталови разходи“, обясни той и уточни, че социалистите настояват за разумен бюджет.

„Ние осъдихме опита за атентат срещу главния прокурор и призовахме институциите да си свършат работата“, припомни Гьоков и продължи: „Оттук-нататък БСП има много последователна позиция по отношение на главния прокурор – многократно сме критикували работата му, най-вече заради многото знакови дела, които той забави, не започна или не завърши.“

„Закъснялото искане на оставката на Гешев от тези, които го направиха главен прокурор и приказките за съдебна реформа са само намигане от страна на ГЕРБ към ПП-ДБ“, смята социалистът. По думите му един от основните приоритети в работата на Народното събрание трябва да бъде съдебната реформа, но тя да бъде истинска.