Инициативният комитет за референдум срещу джендър идеологията в българските училища е против акта на Европейския парламент за обвързване на ЕС с Истанбулската конвенция

Май 13, 2023 Новини БСП 0 545

13.05.2023 г.

„Инициативният комитет за провеждането на референдум за забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различни от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България изразява несъгласие относно акта на Европейския парламент от 10 май за присъединяване на ЕС като общност в Истанбулската конвенция.“ Това съпредседателят на Инициативния комитет адв. Владимир Шейтанов на нарочна пресконференция.

„Въпреки, че актът предвижда частично обвързване на ЕС с тази конвенция, ние считаме, че той нарушава императивен принцип на общностното право на ЕС.”, подчерта той.

Адвокат Шейтанов обясни, че ЕС ще настоява България да бъде обвързана в три области по Истанбулската конвенция - сътрудничество по въпроси от наказателно-правен характер, предоставяне на убежище и забрана за връщане на мигранти, като, по неговите думи,  това разделя политически Европа на няколко скорости: първата ще прилага Истанбулската конвенция, а втората ще я прилага ограничено.

„Фразата на ЕС беше такава: „Актът на ЕС не освобождава останалите страни да се присъединят към Истанбулската конвенция, когато решат”. Ето го признанието, за това, че Истанбулската конвенция не е задължителна за 6-те страни членки, които са „против“. За България Истанбулската конвенция остава неприложима.  Дори частичното прилагане на конвенцията представлява недопустима и противоправна намеса в правото на страните членки. Частичното решение нарушава националната идентичност на държавите“, подчерта той.

„Правата на ЛГБТИ общността се смесват с правата на жените и хората, пострадали от домашно насилие Това е категорично неприемливо и недопустимо“, посочи коренът на проблема адв. Шейтанов, който обясни, че през последните 20-30 години в ЕС се насажда т.нар. джендър идеология.

„Около 85% от българското общество преди време изразиха подкрепа за нашата позиция. Тя се базира на традиционните национални и православния ценности на българския народ и отговорността на българския родител пред нацията през задължението му за отглеждане и възпитание на българските деца“,припомни съпредседателят на ИК.

„Огорчена съм от гласуването на представителите на БСП в Европейския парламент, двама от които, Станишев и Йончева, са гласували „за“, а останалите са предпочели да се скрият и да не гласуват. Давам си сметка, че човек преценява според собствената си съвест, но все пак тези хора загърбиха мнението на 85% от българите, да оставим, че са загърбили мнението и позицията на партията, която ги е изпратила там“, заяви заместник-председателят на БСП и съпредседател на ИК Ирена Анастасова.

Тя отрави следния въпрос към тях: „Въпреки вашата позиция, която сте изразили чрез гласуване или негласуване, как бихте се чувствали, ако вашето дете един ден се върне от училище и ви донесе помагало „Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени“, което се раздава в български училища? Към мен се обърнаха родители с такъв сигнал, че това се случва в Частна професионална гимназия по дигитални науки СофтУни Светлина, но частните училища в България функционират по Закона за предучилищно и училищно образование и техните отговорности и задължения са такива, каквито са във всички държавни и общински училища.“

По нейните думи това показва, че в законодателната рамка в България, която урежда училищното и предучилищното образование има празноти.

„На този сигнал от МОН отговарят, че решението да се допуснат ли такива помагала в училище или не е единствено на директора. И това е така. Затова провеждаме този референдум. Защото, ако той е успешен, ще има задължително основание, за да бъдат вписани такива законови разпоредби, които категорично да забраняват това и подобни“,  посочи Анастасова.

Тя изрази надежда, че българското общество ще осъзнае, че тезата „това на мен никога няма да ми се случи“ е много пагубна.

„Образователната система и тези, които са призвани да прилагат законодателството и да съхраняват децата, трябва със съответната отговорност да се отнасят към това изключително тяхно задължение, защото българските родители с доверие оставят децата си по цял ден в детските градини в училищата и те нямат представа какво се случва по цял ден там. Затова е много опасно такива НПО-та  да навлизат в образованието“, каза още Ирена Анастасова.