Георги Свиленски: Борисов бяга от отговорност и бави парламентаризма

Май 10, 2023 Новини БСП в медиите 0 492

БСП сме против модела „Борисов“, наследен от модела Радев, който руши демокрацията

 „Прекалено много се забави и президентът,  и първата сила, която има отговорността да предложи премиер, след което да предложи кабинет, тъй като мина вече повече от месец от изборите. Това е още един месец загубено време за България, защото нищо не беше постигнато, нищо не беше договорено, нищо не беше ясно пред българското общество“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Спомняме си в предишния парламент Борисов прави контактни групи, прави срещи – нищо не излезе. Този парламент тръгна със същото – срещи с парламентарните групи, преговори по програми и в крайна сметка към днешна дата нямаме нищо договорено. Отговорността е в първия и във втория – те са партиите, които са едно и също, които ги свързват еднакви ценности и би трябвало да излъчат кабинет. Това очакват и българските граждани“, каза социалистът. 

Той категорично заяви, че БСП е отговорна политическа сила и ще вземе своето решение тогава, когато дойде нейния ред за това: „Осъзнаваме това, че сме 23-ма народни представители. Осъзнаваме обаче каква е и нашата тежест, защото за важни решения трябват отговорни политици и там виждам мястото на БСП“, каза той и допълни, че парламентарната група на социалистите е използвала изминалия месец в парламента, докато чака да бъдат избран председател на НС и комисии, за да внася законопроекти, които касаят българските граждани.

Свиленски коментира и изказванията на Бойко Борисов: „Борисов бяга от отговорност, той иска да хвърли името на премиера утре пред медиите и до следващия понеделник, когато трябва да получи мандата, този премиер вече да носи отговорността по съставянето на кабинета, а Борисов да се скрие. Според мен това му е целта“, каза Свиленски и посочи, че БСП ще изчака да чуе какво и на кого ще предложи ГЕРБ.

 „Не може от медиите да разбираме името на премиер и някакви празни квадратчета, в които депутатите да си посочат и да получават министерски постове. За нас са важни приоритетите, решенията, които това правителство ще вземе и политиките, които ще води“, допълни той. 

Социалистът посочи, че БСП държи да се реализират политиките, които са важни за българското общество и затова трябва да бъдат пренесени в парламента: „Ако на тази база може да се формира мнозинство, ако те бъдат приети – обсъдихме ги с колегите от ГЕРБ, една част намериха подкрепа, друга – не намират подкрепа. Не чухме и какво им е мнението по Украйна – важна тема за нас. А ние имаме ясна позиция – не може правителството да продължи да изпраща военна помощ за Украйна. Имаме различия и по някои неща от социалната политика. Очакваме да се проведат разговори в истинския смисъл, а не протоколни срещи, на които ни беше изпратена програмата на ПП-ДБ, а след това ни казаха, че са ни я изпратили да се забавляваме. А ние мислихме, че ни канят на сериозни разговори. В крайна сметка, когато се говори за правителство в българския парламент – това за нас е отговорна задача“, категоричен бе той.

„Нямаме дилема Борисов-Радев. Имаме дилема с модела „Борисов“, който беше наследен от модела „Радев“ в управлението. Тази политика и този модел БСП няма как да го подкрепя. Служебните правителства трябва да функционират не повече от два-три месеца и да проведат честни избори. Защото когато се оставят да функционират повече от три месеца, какъвто е случаят с тези служебни правителства на Радев – виждаме какви министри с какви отношения идват в парламента. Миналата седмица беше безпрецедентно отношението и на енергийния министър и на вицепремиера към депутатите и българския парламент“, каза Свиленски и определи това като рушене на парламентаризма и демокрацията, затова не може да продължава и е време да се сформира редовно правителство.

Народният представител от „БСП за България“ посочи, че трябва да се върви стъпка по стъпка, а в момента е времето на първия мандатоносител, който трябва да е наясно какво иска да прави: „Някой в тази държава наясно ли е Борисов какво иска да прави? Търси ли подкрепа и начин за решаване на важните въпроси?“, попита Свиленски.

Той изрази необходимостта от това лидерът на първата политическа сила да е последователен в политиките и действията си: „Борисов да каже какво иска. Той сутрин говори едно, вечер говори друго. До ден днешен той бави парламентаризма и парламентарната рулетка за това да се водят разговори. Затова Корнелия Нинова в петък му каза да не обвинява, а да се вземе в ръце и да започне да предлага правителство, премиери, програми, за да тръгне в някаква посока решението на въпроса. Ние ще вземем нашето решение след вътрешнопартийно допитване, което нашите членове очакват. Всеки социалист ще се произнесе какво правителство да подкрепи БСП. Отговорността ни е голяма, въпреки че сме 23-ма, знаем, че може би сме и ключът към следващо управление“.

Георги Свиленски посочи, че БСП се оказа единствената лява партия, която представлява интересите на левите хора в парламента, затова социалистите ще продължат да настояват за своя социален пакет, част от който беше реализиран по време на участието на БСП в редовното правителство, а останалата част – предстои да бъде реализиран. Той посочи част от социалните политики, за които ще продължи да се бори БСП, сред които минимална работна заплата 850 лв. от 1 юли 2023 г., втора година майчинство в размер на минималната работна заплата, подкрепа за всяко дете за първия учебен ден в размер на 380 лв.

„Внасяме за втори път промени в Наказателния кодекс и се надяваме те да бъдат разгледани. Имаме предложение те да бъдат внесени спешно в правна комисия още тази седмица. Те касаят повишаване на наказанията за дрогирани и пияни шофьори, каналджийството и детската порнография. Обществото е вече нетърпимо към тези престъпления, които трябва да бъдат отразени и в законодателството“, каза още социалистът. 

Той коментира и случая с атентата срещу главния прокурор, като посочи, че позицията на БСП от началото е, че органите трябва да си свършат работата. „Няма да коментирам, но заместник главният прокурор казва, че прокуратурата трябва да излезе от политиката. Аз ще попитам, а какво прави прокуратурата в политиката“, попита Свиленски.