Борислав Гуцанов, БСП: Над 50 милиона са дали живота си, за да живеем в мирна Европа. Да не забравяме и да не повтаряме!

Май 09, 2023 Новини БСП 0 334

Социалистите почетоха Деня на победата и Деня на Европа

„Днес е най-важната дата в съвременния свят. Дата, с която ознаменуваме победата над най-страшната чума, владяла някога света – хитлерофашизма. Дата, на която отдаваме уважението на загиналите руски войни, благодарение на които днес ние живеем в съвременна Европа. Не трябва да забравяме никога, че 9 май нямаше да бъде Денят на обединена Европа, ако 9 май не беше Денят на победата над хитлерофашизма.” Това заяви организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов на деветомайския митинг пред Паметника на Съветската армия в София.

Той бе категоричен, че никога не трябва да се забравя, че над 50 милиона са загубили своя живот, за да живеем днес щастливо в мирна Европа и тези паметници не са само, за да отбележат смъртта на тези герои, а те са за живите – да помним какво се е случило.

„Сега сме на крачка да се повтори един конфликт. Това ли искаме, отново да има световна война? Не считам, че има разумен човек, който да иска да види това”, заяви Гуцанов. 

Социалистът осъди провокаторите, които се опитаха да попречат на гражданите да почетат паметта на загиналите пред Паметника на Съветската армия и определи тяхното поведение като пълно безобразие.

Според Гуцанов днес днес е време разделно и българският народ ясно е определил своето виждане за мир, подчертавайки че Българската социалистическа партия също винаги е искала мир и добруване на хората.

„Днешният ден би трябвало много ясно да ни покаже, че в България трябва дълбока промяна и почитане на ценностите в света, в Европа и тук в нашата държава. Нека да почетем паметта на загиналите, да почетем Деня на Европа, да дадем едно голямо благодаря на Съветската армия - освободителка и никога да не позволяваме паметниците да бъдат разрушавани – те са нашата будна съвест! Честит празник!”, завърши Борислав Гуцанов.

Пред Паметника на Съветската армия в празничния ден почит отдадоха представители на ръководствата на БСП, на БСП-София и на Младежкото обединение в БСП, депутати, редови социалисти, симпатизанти и антифашисти.

По-рано пред Паметника на Незнайния воин венци от името на БСП поднесоха заместник-председателят на Народното събрание и на партията Кристиан Вигенин, председателят на БСП-София Иван Таков, зам.-председателят на БСП-София Милка Христова, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов и председателят на Българския антифашистки съюз и член на НС на БСП Евгений Белий.

Множество социалисти се включиха и в шествието „Безсмъртен полк” в София.