Гарантирането на първо работно място трябва да бъде задължителен ангажимент на държавата

Авг 15, 2011 Новини БСП 0 1196

  Достойно заплащане, образование, професионални квалификации - така евродепутатът Ивайло Калфин обобщи политиката за младите, която държавата трябва да гарантира

 

Достойно заплащане, образование, професионални квалификации - така евродепутатът Ивайло Калфин обобщи политиката за младите, която държавата трябва да гарантира. Днес Калфин се срещна с младежи от Пловдив област.  За него борбата с младежката безработица е тема номер едно, а гарантирането на първо работно място за току-що завършилите - задължителен ангажимент на държавата.

Калфин дискутира повече от два часа с десетки младежи в кафене на открито в Стария Пловдив, много от тях - кандидати за кметове и общински съветници. Листите на БСП в област Пловдив са най-младите в страната - кандидатите в тях под 35 години са над 100. „Да се постараем максимално много от тях да се реализират, смяната на поколенията е изключително важна"  - така Калфин  обеща да продължи да работи за българските младежи, за да не бъде младежката политика „на някое 101- во място, а водещ приоритет за държавата".

„Университетите трябва да спрат да гледат на студентите като на ходещи 1600 лв., колкото е държавната субсидия, а държавата е необходимо да подкрепи вузове, където да се влиза и да се излиза трудно. Така ще стигнем до реалното качество във висшето образование, поне няколко български университета да влязат в топ 100 на европейските", подчерта евродепутатът. Той се обяви за таван на субсидиите и задължително - за програма за създаване на първо работно място за младите хора, както и за подкрепа на професионалните стажове. „Иначе младите българи ще бъдат бъдещето за други европейски държави, а не за родината си", подчерта Калфин, напомняйки и за кампанията си за признаване на европейските дипломи. Той обеща да работи и за това българските дипломи да се признават навън и то не за да бягат нашите студенти, а за да имат възможност да набират опит и знания в чужбина и след това да ги прилагат у дома.

„Вие трябва да си отвоювате младежката политика, разчитам на вас да наложите физиономията ви, аз ще продължа да работя във ваша подкрепа, да помагам максимално много млади хора да влязат в управлението на общините", заяви Калфин. Той е убеден, че младежката политика е надпартийна и е отговорност на държавата, независимо кой е на власт. Лидерът на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев изтъкна, че  Ивайло Калфин подкрепя наистина младите, като пряко е ангажиран с тях, а не само на приказки. 

„ГЕРБ не искат опонент, не искат кампания, не търсят смислено обсъждане на конкретни теми. Нека ГЕРБ се появи с най-доброто, което има и тогава да направим сравнение" - така Калфин отговори на въпрос кой ще бъде най-сериозният му опонент в президентската битка. Евродепутатът изтъкна, че политиката на ГЕРБ, която се изразява в конфронтация, агресия, централизация,  и монопол в политиката, е обратното на всичко, което той си представя за политиката. По повод последната идея на премиера парламентът да излезе във ваканция преди предстоящите избори Калфин попита дали трябва да се закрият институциите, за да не пречат на тв изявите на Бойко Борисов.

„При това управление държавата навсякъде спира кранчето. По този начин бизнесът умира. Държавата не се издължава на бизнеса, рекетира фирми заради липсата на данъчни приходи. Така се получава структура на господство на големите предприятия", каза още Калфин. По думите му ГЕРБ е оставил десетина големи предприятия да работят в страната и друг няма. „Създава се една определена среда- да станем страна без средни и малки фирми, а те са основата на икономиката. Те изчезват заради липсата на пазар и намаляващите доходи", обобщи евродепутатът.

Младежите от област Пловдив учредиха комитет „Ивайло Калфин президент", който само за броени минути събра над 100 подписа от първите учредители.

Като подарък Калфин получи букетче с босилек за късмет в деня на Успение Богородично. Евродепутатът посети празничната литургия в храма „Успение Богородично" в Стария Пловдив, а по-късно се срещна с Пловдивския митрополит Николай.