Корнелия Нинова: За рисковете и ползите от изкуствения интелект и технологичната революция

Май 09, 2023 Новини БСП 0 364

Изкуственият интелект се развива толкова бързо, че стресна дори своите създатели

От много години общувам с едни от най-добрите млади българи IT специалисти и живея с предизвикателствата на математиката, статистиката и компютърните технологии по семейни причини. Винаги съм се възхищавала на умовете на тези млади хора.

 Преди 5-6 години, благодарение на тях, за пръв път навлязох в дебрите на изкуствения интелект.  Още тогава осъзнах, че това е бъдещето. И оттогава до днес този въпрос ми е интересен и ме занимава. За пръв път говорих за изкуствения интелект и пазара на труда през 2017 г. на конгрес на Социалистическия интернационал в Ню Йорк, който се проведе в сградата на ООН заедно с мероприятие на Организацията на обединените нации. Не предизвика никакво внимание. По онова време темата изобщо не беше актуална. Днес всеки ден излиза нова и нова информация. Защо? Защото изкуственият интелект се разви толкова бързо, че стресна дори неговите създатели. Има състезание между технологичните колоси в инвестиции за усъвършенстването на изкуствения интелект – Amazon, Meta, Apple и други гиганти, насърчени от създадения генеративен изкуствен интелект ChatGPT, инвестират все повече и повече средства в усъвършенстването му. Само напоследък Google направи около 70 млрд. оборот, Microsoft заяви инвестиция от 10 млрд. в изкуствен интелект и в същото време уволни 12000 души. Имаме първото предупреждение от Уемби Хол, който е професор по компютърни науки в Саутхемптън, който казва: „Предстои ни гигантска изкуствен интелект война между технологичните колоси, без да осъзнаваме какви ще са последиците от него“.

Изкуственият интелект представлява технологична революция. Тя е полезна и би помогнала на човечеството в много отношения. Но тя крие и рискове. Затова е необходимо да се намери баланс между полезното и опасното.

Новите технологии обхващат всички сфери на обществения живот и всички видове полагане на труд. Има изкуствен интелект, който подбира и разпределя складовите наличности в склад за стоки и заменя няколко стотици нискоквалифицирани работни места. Има безпилотни транспортни средства, които заменят стотици работни места на шофьори. Но има области, в които това представлява висококвалифициран труд – доста напреднал е изкуственият интелект в медицината. Той работи на базата на огромно количество статистически данни. Например, във Великобритания той прави най-добрата диагноза за раково заболяване, в много по-висока степен достоверно от лекарската диагноза, при това за отрицателно време. Ползата е, че спестява време и е точно. Минусът е, че унищожава работни места в областта на медицината.

Съществува много напреднал изкуствен интелект и в областта на образованието. Той може да бъде полезен, но може да бъде и опасен, защото предоставя на нашите деца готов продукт по каквато искате тема – без да им се налага да четат, да разсъждават, да анализират и да творят в процеса на обучение. Това е много опасно както за децата ни, така и за загубата на учителския труд.

Тази машина започна да произвежда картини, музика. Някои държави в момента са блокирани от съдебни дела за авторски права. От една страна, истинските автори на тези произведения на изкуството претендират авторските си права. От друга страна – по тези дела ответникът е машина и съдебната система отказва да я конституира като страна по делото. Вече има стотици такива дела и те блокират съдебната система.

 Вече има такава машина, която в различни компании прави подбор на кадри по най-различна система и оценка на качества на хората – и се оказва, че тя греши. Защото много често на дискриминационна основа дава лоша оценка на човека и в следствие на това той или губи работата си, или му намаляват заплатата, или му убиват кариерата. Уволняват на базата на оценка на изкуствен интелект от работа.

В съдебната система роботи изземват функциите на адвокати, съдии и други правни специалисти – Китай въвежда изкуствен интелект в съдебната система като там той вече ще предлага закони, създава документи, идентифицира забелязани човешки грешки в съдебни решения и в произнесени присъди.

Върховният съд на Пекин обяви тази седмица, че съдиите трябва официално да се консултират с изкуствен интелект във всяко едно дело. Новата технология автоматично извършва справки на съдебни дела, прилага правила и разпоредби, създава правни документи и прави експертизи. Знаете ли колко работни места са това? Особено в областта на вещите лица, които и досега са едни от най-недооценените в труда си. В същото време Китай отчита ползите. Спестени са  повече от 45 млрд. щатски долара, което се равнява на всички правни разходи на Китай за предходната година.

Да, спестяваш пари, но подлагаш на огромен риск една цяла система. Защото роботът не иска отпуска, не излиза в майчинство, машината не иска болнични и не прави стачки за увеличаване на заплатите.

В САЩ има дела, в които изкуствения интелект претендира за патентно право върху създадения от него продукт. Има заведени искове в Патентния съд в щатите от изкуствения интелект и от създателя му да му се признае и патентова изобретението.

Заплашиха със затвор адвокат изкуствен интелект, който се явил да представлява обвиняем по едно сложно дело. Това е изкуственият интелект, създаден от нюйоркския стартъп “DonotPay”, който се явява в дела и претендира за адвокатски права.

Роботи журналисти вече пишат перфектни материали и са телевизионни водещи.

Искам с тези примери да ви покажа колко е напреднал светът в разработването на изкуствен интелект и колко липсват регулации и защита.

Едно последно изследване показва, че в близките 5-6 години ще има огромен скок в развитието на изкуствения интелект, в резултат на което 3 млрд. души в света ще загубят работата си.  3 млрд. от 8 млрд. население на човечеството на планетата. В професионалните среди се появи нов термин - технологична безработица.

 Все още много хора не разбират какво ни очаква.  Bloomberg направи едно интересно изследване, което показва, че над 2/3 от анкетираните работещи в различни сфери смятат, че тяхната работна позиция не е застрашена от изкуствен интелект - тоест неосъзнаване към очакваното ни бъдеще. Що се отнася до работодателите, само 12% от тях посочват, че използват подобен инструмент, а 27% отговарят, че възнамеряват някой ден да го сторят.

 Вижте какво мислят самите инвеститори в изкуствен интелект: Най-големите  корпорации призовават човечеството за реакция. 

 Учените и ангажираните с тази тема смятат, че хората, които ще загубят работни места,  трябва да се преквалифицират и да си намерят друга работа. Но в същото време и поставят въпрос колко време ще отнеме това. Ако това отнеме няколко години, а ако отнеме десетилетия, защото става дума за 3 млрд. души? Изкуственият интелект се развива буквално в скоростта на месеци и години. Докато се преквалифицират, какво правим с тези хора, каква работа им се осигурява? А ако сферата, в която се преквалифицират също бъде поставена в един момент на тази високотехнологична революция, отново ли трябва да се преквалифицира? Стои въпросът за базовия доход, който е дискусионен засега – нито една държава все още не е осигурила такъв базов доход на хората, които ще изпаднат в безработица в следствие на технологичната революция.

Скоро Илън Мъск отправи "писмо до човечеството" и казва, че изкуственият интелект може да ни победи, включително и това, което той самият създава. Това писмо е подписано от над 1000 водещи експерти и предприемачи.  В него те искат 6-месечен мораториум върху развитието на високите технологии и изкуствен интелект. Според мен 6 месеца са абсолютно недостатъчни, защото ЕК работи по тази тема от 2018 година и още не сме готови. Сега сме 2023 г. - 5 години, а големите гиганти казват „Спрете ни за 6 месеца“.

Мъск поставя 4 въпроса, някои от които  стряскащи:

1.Трябва ли да позволим на машините да заливат информационните ни канали с пропаганда и лъжи?

2. Трябва ли да автоматизираме всички работни места, включително и тези, които носят удовлетворение на хората?

3. Трябва ли да развиваме интелект от нечовешки произход, който в бъдеще може  да ни надмине по брой човеци и да ни замени?

4. И последно, трябва ли да рискуваме да изгубим контрол над нашата цивилизация?

Имайте предвид, че следващата стъпка в развитието на тази технология е изкуственият интелект да развие мисловен процес. Не просто да реагира на база на статистически данни, а стъпвайки на тях,  да мисли и да взима самостоятелни решения. Не случайно Г7, Китай , САЩ вече се обявиха за правила и регулации.

ЕК работи по този въпрос от 2018 г. и вече разполагаме с Регламент от около 118 страници.

Първо, да има обща правна рамка за Европа, защото проблемът с изкуствения интелект е трансграничен проблем. Всяка държава може да има и национално законодателство, но трябва да имаме обща правна рамка в ЕС.

 Регламентът класифицира технологиите на забранени за въвеждане в ЕС, на високорискови и на абсолютно допустими без никакъв риск, които могат да помогнат на хората в сферите на обществения живот. Създават се още изисквания към  производителя на изкуствен интелект, към доставчика, към разпространителя, както и изисквания и правила на ползвателя на изкуствения интелект, стандарти и регистрация на технологията.

Създава се европейски съвет по изкуствен интелект, който да контролира тази дейност, а всички държави трябва да имат и национални органи. Залагат се изисквания за поверителност и санкции и се предвиждат наказания за нарушителите на тези строги правила – като най-малкото е 30 млн. евро, а най-голямото е 6% от годишния оборот на фирмата, която го прави. 

Знам, че всичко това все още звучи далечно и неразбираемо за много хора. Тъй като отдавна се занимавам с тази тема, съм срещала всякакви реакции. От недоверие до подигравки. Знам, че  са ни затиснали ежедневни грижи и тревоги. Но трябва да отделим малко време и да  погледнем в бъдещето. То не е далечно. То е съвсем близко и ние можем отсега да гарантираме, че  ще е добро за човечеството.