Проф. Румен Гечев: ГЕРБ търси вариант да избяга от отговорност

Май 08, 2023 Новини БСП в медиите 0 410

В бюджета трябва да бъдат запазени социалните придобивки

“Първото нещо, което трябва да се направи е да се види кои са приоритетите пред България, които ще гарантират спокойствие за българските семейства, млади хора, работещи, студенти, ученици и пенсионери. Гарантирането на бюджетните приходи до края на годината и на жизнения стандарт на българите в тези сложни условия.” Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR. 

“Второ - какво правим със съдебната система, с националната сигурност. Това са въпроси, които вълнуват всеки българин и ние искаме да чуем от това от мандатоносителя ГЕРБ”, допълни той. 

Според него “тупкането на топката” от страна на ГЕРБ е в търсене на вариант за бягство от отговорност.   

“БСП не бяга от отговорност. Ние казваме -  дайте да видим кои са националните приоритети. Ако имаме различия по тях, да видим до каква степен могат да бъдат изгладени. И оттам нататък да се търси конкретната формула за кабинет”, коментира проф. Гечев.  

Социалистът бе категоричен, че БСП няма да участва в управление, което не защитава националните интереси на българите. Според него няма как да се реализира кабинет, посочен само от ПП-ДБ, само от ГЕРБ или само от малките партии. 

“Каквато и да е формата на  участие на БСП в бъдещо правителство и неговата подкрепа, то ще мине през мнението на нашите членове”, категоричен е Румен Гечев, като увери, че вътрешнопартийното допитване ще отнеме само няколко дни. 

“Ние трябва да запазим социалните придобивки, които бяха предложени от БСП и приети от миналите парламенти. Няма как да отстъпим от защитата на младите семейства, работещите родители, децата - безплатните учебници, ясли и детски градини, преизчисляването на пенсиите, минималната работна заплата. Ние не искаме България да продължава да бъде не само най-бедната страна, но и страната с най-бедни работници”, посочи проф. Гечев по отношение на бюджета. 

По неговите думи никъде не е казано, че основната цел на България е да има бюджетен дефицит от 3%, а трябва да  има финансова стабилност и добре  направени разчети. Депутатът обясни, че няма нищо страшно бюджетният дефицит да бъде около 4%, при положение че държавният дълг на България е много по-нисък спрямо държавите от Еврозоната. 

“Цинично е група страни с дългове над 100% да размахват пръст на България, че имаме 20% държавен дълг към БВП. След като цялата Еврозоната си решаваше социално-икономическите проблеми с големи дефицити, защо трябва приоритетът на България да е обезателно да влезем в Еврозоната? Ще влезем в Еврозоната, когато сме готови”, категоричен бе проф. Румен Гечев.