БСП към енергийния министър: Трябваше да предоговорите ПВУ, а вие обричате българската енергетика на колапс

Служебното правителство на Радев не е изключение от дългогодишно водената неадекватна държавна политика в сферата на енергетиката

„Някои неща, които се казаха в залата саq твърде странни – че възобновяемите източници били необходими, за да съществуват базовите, и че те било по-ефективни. Извинявайте, но това е пълно обръщане на пирамидата, г-н министър. Учуден съм от това, което коментирахте. Вижте Германия, която има около 120 мегавата възобновяеми източници, успява ли да се справи? Базовите източници са тези, които са важните, а не възобновяемите. Ако вие защитавате други интереси, това е друга тема.” С тези думи се обърна народният представител от  ПГ на „БСП за България” Борислав Гуцанов към служебния министър на енергетиката Росен Христов по време на неговото изслушване в НС във връзка с  предприетите и планирани действия, свързани с изпълнение на Решение на Народното събрание за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика.

Социалистът се обърна и към служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов: „Господин Пеканов, вие казахте в предходното изслушване, че ако не направим декарбонизацията, ще загубим парите от ПВУ. Заедно с това, обаче, ако се изпълни Плана, така както е направен в момента, и не успеем да наложим решението на НС, ние ще затворим не 40, а 60%, защото годината към която са взети мерките е 2019. Говорим дори за малко над 60%. На практика ние ще затворим тази индустрия. Говорим за близо 4% от БВП на страната ни.”

Гуцанов припомни, че по този начин бяха затворени 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, вместо да се печелят много повече пари много повече от тях, отколкото България взе от ЕС за тяхното затваряне и даде пример с 5-ти и 6-ти блок, чиито печалби са около 4 млрд. на година: „Да не стане така, че ще се вземат едни пари от ПВУ, ще се вкарат по неясни проекти. Не е много ясно къде и как ще влязат тези средства и дали тези пари ще развият икономиката и индустрията по-добре от това, което в момента носят централите на страната ни?  Кое е по-изгодното за страната ни? Виждате какво стана с Козлодуй, имам усещането, че ще бъде абсолютно същото с мините, ако не успеем да коригираме ПВУ”, каза народният представител от „БСП за България”.

Той припомни на Росен Христов, че като министър трябва да изпълнява решенията на НС, а не да се разпорежда като собственик на енергетиката на България, а Георги Свиленски призова служебните министри да се държат подобаващо в пленарната зала и да не отправят нападки към ПГ на „БСП за България”: „Господин Христов, вие знаете ли, че ако нашата ПГ не беше предложила Румен Радев за президент, вие никога нямаше да бъдете министър в българско правителство. Чудя се на наглостта на министрите на г-н Радев в поведението им днес.  Точно народни представители от ПГ на „БСП за България”, заедно с народни представители от ГЕРБ, в 44-ото НС взеха едно важно решение, което казва, че не могат да бъдат затворени мините, докато не бъдат взети съответните решения. Само че вие спекулирате днес и се правите на единствения загрижен за българската енергетика”, каза Свиленски от парламентарната трибуна.

„От години наред водената от държавата недалновидна и неефективна държавна политика в сферата на енергетиката заплашва минно-енергийният комплекс „Марица-изток” преждевременно да се прекрати работата му доста преди изчерпването на единствения енергиен източник, който е местен ресурс – въглищата. Вие от служебното правителство не сте изключение от тази неадекватна политика. Казвате, че някой е виновен все преди вас, но от 2019 г., вкл. и служебните кабинети на президента, няма невинни по темата „Енергетика”, заяви Георги Гьоков по време на изслушването.

Той припомни решението от 30 януари 2020 г., по предложение на БСП, за защита на въглищните централи, подкрепено от всички народни представители, с което беше задължено управляващите да предприемат всички необходими мерки за недопускането в дългосрочен план на прекратяването на функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали, както и решението от 12 януари т.г., с което българският парламент отново защити българската енергетика, като НС задължи МС да промени ПВУ в частта „Енергетика”.

„В срок до 31 май 2023 г. вие от служебния кабинет трябваше да предприемете всички необходими действия въз основа на промяна в обективните обстоятелства невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент и да отправите обосновано искане до Комисията, като направите предложение за изменение на ПВУ и да постигнете съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК за неговото изменение в няколко раздела”, припомни социалистът.

„МС следваше да предприеме такива действия, с които да гарантира превеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с европейските цели, като се осигури работа на централите за въглища без ограничение поне до 2038 г. Но и най-добрите решения на НС могат да бъдат съсипани от безотговорната изпълнителна власт. Случаят е точно такъв. Учудващо е, че това неизпълнение на решенията на НС, си го позволява не редовно правителство, избрано от българите, а служебно правителство, назначено от президента”, категоричен бе той.

„Става ясно, че служебното правителство още не е внесло искане за предоговаряне на ПВУ, което му беше възложено с решение на НС в началото на януари. Според ЕК досега при тях не е получавано официално искане за предоговаряне на Плана, според служебното правителство – е изпратено писмо до ЕК още на 31 януари. Или някой лъже, или се губим в превода. Нали сте наясно, господа, какво напрежение създавате не само в Старозагорско, но и в цяла България. Ангажиментът за 40% намаляване на емисиите от въглищните централи е неизпълнима цел, това е достатъчно основание да се поиска предоговаряне. Ако по някакъв фантастичен начин България се опита да го изпълни, то трябва да затваряме мощности. А ако ги затворим, обричаме енергетиката си на колапс, несигурност в енергоснабдяването, пропуснати печалби, загуба на работни места, социално напрежение, срив на енергийната сигурност, което е удар по националната сигурност. Не ни залъгвайте, че затова ще показвате алтернативи за ускорено преминаване към възобновяеми източници на енергия. Наясно сме, че това са корупционни схеми за изграждане на ВЕИ-та на територията на рекултивирани земи от „Мини Марица-изток”. А уж щяхте да се борите с корупцията”, каза в заключение Гьоков.