Кристиан Вигенин на среща с ГЕРБ: Има 3 въпроса, които трябва да решим, преди да навлезем в детайли по програми

Май 04, 2023 Новини БСП 0 515

БСП няма да отстъпи от приоритетите си в социалната политика, здравеопазването, образованието, съдебната реформа и Шенген

„Ние се отзоваваме на поканата за тази среща с разбирането, че диалог трябва да се води. Това е наша политика от няколко парламента насам и ние и досега се опитваме да сме конструктивни в този процес.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин на инициираната от ГЕРБ среща в Народното събрание.

Според него структурирането на целия процес не се прави по най-добрия начин.  „Нашето разбиране е, че нашата покана беше да обсъждаме програмата на ГЕРБ, а в същото време изпратихте една таблица, която може би е въпросната екселска таблица на ПП-ДБ. Така че в момента не сме убедени, че сме в състояние да обсъждаме това, което предлагате като политики, но можем да ви изслушаме. Както, надяваме се, че вие също ще ни изслушате като единствената лява политическа формация в Народното събрание“, уточни Вигенин.

По неговите думи, за да бъде по-ефективен процесът, а не хаотичен, както до момента, трябва да има малко повече информация за очакванията и отговорностите на първата политическа сила, която е натоварена от българските избиратели да го организира.

Той очерта 3 въпроса, които трябва да се решат, преди да се навлезе в детайли по сравняване на програми.

Първият, по думите му, е да се очертаят кои са големите национални приоритети, по които може да има съгласие.

Втори - яснота по това как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, като от това зависи как ще бъдат водени разговорите и какви приоритети и цели ще бъдат поставени. 

„Вчера и днес от изявления виждаме различни срокове, които поставя лидерът на ГЕРБ. Това за нас е объркващо“, изтъкна Кристиан Вигенин.

„Третият елемент е как ГЕРБ си представя формата на това правителство, защото, също в рамките на едно изявление, бяха очертани 3 възможни противоречащи си формата на едно такова възможно правителство – на малцинството, коалиция и правителство от личности. Този въпрос също за нас има значение, за да определим нашия подход оттук нататък“, подчерта социалистът.

Той представи приоритетите, с които, според БСП, трябва да се ангажира едно редовно правителство и парламент: социалната и демографската политика, здравеопазването, образованието, съдебната реформа и членството в Шенген.

„Тези приоритети отговорят на очакванията и нуждите на българските граждани и ние ще ги отстояваме“, категоричен бе Вигенин.

Той също уточни, че за БСП финансова стабилност е важна, но в същото време, трябва да се намерят необходимите баланси, така че да се гарантират социалните ангажименти на държавата към българските граждани.

„Смятаме, че бюджет дефицит от 3% не е приемлив. Не приемаме и тези 6,4%, които е определил служебният кабинет. Смятаме, че е напълно възможно, при спазване на социалните ангажименти и финансовата стабилност на страната, да разговаряме за бюджетен дефицит около 4,5%“, каза още Кристиан Вигенин.