Българският художник Греди Асса с изложба в Европейския парламент по покана на Цветелина Пенкова и посланик Бончев

03.05.2023 г.

Евродепутатът Цветелина Пенкова, съвместно с посланика на Република България в Кралство Белгия Пламен Бончев, откри изложбата от 25 рисунки и представи книгата „Децата на въображението“, дело на талантливия български художник и автор Греди Асса.

В сградата на Европейския парламент беше изложена колекцията от оригинални рисунки на българския художник, изобразени с класическа техника на рисуване с молив, които са репродуцирани в едноименната българо-френска двуезична книга, написана от Греди Асса. Събития като това са възможност за българската култура и изкуство да получат широк международен отзвук и популяризация извън пределите на България.  Предговорът към книгата е дело на професор Бертран Тилие, историк на изкуството и професор в Сорбоната.

Събитието събра представители на Европейския парламент, посланици в лицето на Елизабет Корнфайнд (Австрия), Андреа Пастарнак (Румъния), Маргулан Баймухан (Казахстан), Даяна Райх (Нова Зеландия), Хуан Карлос Вале Роли (Аржентина) и  други любители на изкуството.

“Изкуството във всичките му форми има силата да предизвиква емоции, да вдъхновява и да разпалва въображението ни. Това е отражение на човешкия опит. Дава ни възможност, чрез която можем да изразим себе си и да се свържем с другите.“ С тези думи Цветелина Пенкова откри изложбата, която ще гостува в сградата на ЕП до 5-ти май. Тя допълни, че светът на изкуството има нужда от повече артисти като професор Асса. „Неслучайно негови творби се намират в музеи, галерии и колекции по целия свят. Той е гордост за съвременното българско изкуство.“, завърши евродепутатът.

Изложбата, която ще може да бъде разгледана до 5-ти май, е замислена от художника като наръчник за напредналите любители на визуалните изкуства. В рисунките на Греди Асса децата са проекции или въображаеми модели на художника, на когото са посветени. В изложбата децата са проекции или въображаеми модели на твореца.

„Деформацията в изкуството намалява страха в живота. Тази мисъл ми помага пред белия лист и статива.“, сподели за творчеството си г-н Асса.

В приветствието си към гостите посланик Пламен Бончев изтъкна символиката в представянето на изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент, тъй като културното наследство и многообразие са сред основополагащите ценности на обединена Европа. Той представи проф. Греди Асса като един от най-изтъкнатите съвременни български художници, които с ярко изразен индивидуален стил, модерни възгледи и иновативни техники успешно приобщават българската живопис и графика към европейските художествени тенденции и процеси. Българският посланик отбеляза и 80-тата годишнина от един от най-светлите моменти в съвременната ни история - спасяването на близо 50 хиляди български евреи по времето на Холокоста, един от потомците на които е и авторът на изложбата.