Корнелия Нинова: Минималната заплата да се увеличи от 1 юли

Май 01, 2023 Новини БСП 0 622

За да има достоен труд, спокойствие в домовете и семействата ни – на първо място е мирът

Слово на лидера на БСП Корнелия Нинова по случай Деня на труда – 1 май:

Днес е исторически ден. Преди 147 години на този ден пукна първата пушка на Априлската епопея. Една шепа смели мъже и жени поискаха, бориха се и дадоха живота си за свободата на България и за нашата свобода. Нека днес почетем техния героизъм и да с опитаме да бъдем достойни техни наследници. От далечната 1886 г., първата стачка в Чикаго до ден днешен в цял свят, милиони хора, издигат глас за справедливост, солидарност, право на труд и достойно заплащане.

Днес сме се събрали под лозунга “Мир, труд и солидарност“. За да има достоен труд, спокойствие в домовете ни и семействата ни – на първо място е мирът. Ние се обявяваме за мир. Войната да спре. Искаме дипломатически преговори. Тази война вреди на Европа, на България, на всяко семейство и на всяка икономика. Мирът е и гаранция за развитие напред.

След ковид кризата, война, икономическа, социална криза, кой понесе тежестта – най-бедните, работниците, уязвимите, хората с увреждания. Тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа понесоха цялата тежест. Корпорациите натрупаха милиони през тези години, а народите страдат.

Нашата грижа са хората, нашата цел – да им помогнем в този момент. И ние – БСП, доказахме в тези трудни две години с действия, с дела, че можем да го направим. Благодарение на нас минималната работна заплата се увеличи. Благодарение на нас детските надбавки, майчинството се увеличиха. Благодарение на нас пенсиите се увеличиха, защото това, което казваме, го правим, но то не е достатъчно. Инфлацията, цените, оскъпяването на живота отново тежат върху най-бедните и най-уязвимите хора. И днес работниците не са защитени на работното си място. И днес им плащат по-малко официално и повече под масата, което ощетява осигуровките им за пенсии. И днес техните права са пренебрегвани от работодатели и фирми, загледани в печалбите.

Ето защо и днес нашата битка е актуална. И днес, след толкова години, не само ние тук, а в цял свят надигаме глас и искаме защита, борим се за защита и ще даваме защита на работещите хора, на хората на труда. Защото какъвто и да е той, той произвежда. И този – нискоквалифицираният, и този – висококвалифицираният и интелектуалният. Трудът е условието на всяко благо и този труд има нужда от нас – Българската социалистическа партия.

В момента държавата отново е в криза – политическа криза, криза на неразбирателство, криза на егоцентризъм, на себичност на политици. Но днес, повече от всякога, ние, Българската социалистическата партия казваме – трябва да се приеме такъв бюджет, че да не ощетява социалните права, които извоювахме в предишното управление. Трябва минималната заплата да стане 850 лв. още на 1 юли тази година, а не от догодина. След безплатните детски градини за децата искаме безплатни лекарства за децата. След увеличението на пенсиите искаме справедливо преизчисляване на всички пенсии, защото днешните пенсионери са хората, съградили България. И техният труд, заслужава достойно уважение.

Днес искаме, в следващите дни или седмици, в парламента да бъде приет такъв справедлив бюджет, който да увеличи майчинството, който да се погрижи за социално слабите, за енергийно бедните и няма друга партия в парламента, която да се бори за това. Но не сме достатъчни. Затова днес отправям апел към всички, нека положим усилия да обединим ляво мислещите, социално-ориентираните, хората, които искат мир, труд и справедливост. БСП ще бъде в основата на това обединение. Нека то да бъде обединение на леви и патриотични сили, защото повече от всякога имаме нужда и от защита на националния интерес.

За да бъдем повече, за да бъдем силни, за да защитаваме онези, за които сме изпратени в парламента, онези, които имат нужда от нас – слабите, уязвимите, работниците и работещите бедни. Можете да разчитате на нас. Не е лесно. Не е лесна битката с неолиберализма. Те са силни, те имат средства, имат власт, имат медии. Но щом вие сте тук, щом вие сте зад нас, щом ни подкрепяте в тази битка, ние няма да се откажем. Нека заедно да вървим напред. Да бъде мир! Да има справедлив труд, да има солидарност между левите хора, да има достойно заплащане, да има добър живот за българския народ. Ние – БСП, сме за това отпреди 130 години, днес и в бъдеще. Честит празник и на борба! Благодаря ви още веднъж, бъдете живи и здрави, не се предавайте и напред!

Нинова благодари на синдикатите, които бяха изпратили свои говорители на митинг-концерта на БСП, а по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на партията и зам.-председател на парламентарната група Атанас Зафиров, както и Георги Свиленски – зам.-председател на ПГ на “БСП за България“ посетиха концерта "Рок за труд", организиран от КТ “Подкрепа“ и поздравиха синдикалистите.