Доц. д-р Ралица Пандурска: В България безработицата е по-ниска в сравнение със средната в Европа

Апр 28, 2023 Новини БСП 0 367

28.04.2023 г.

„Заетоста в ЕС към края на 2022г. възлиза на почти 70%. Счита се, че към 2022г. има голям недостиг на работна сила в европейските страни, който възлиза на 24 млн. и 500 хил. души или 11,5% от разширената работна сила. Тоест, освен безработица, има и недостиг на кадри, който трябва да бъде компенсиран. Това е изключително сериозен проблем за европейските държави. Средно в Европа безработицата възлиза на 6,9%, а в България е 4,2%. Тоест ние имаме по-ниска безработица в сравнение със средноевропейското ниво." Това заяви доц. д-р Ралица Пандурска от катедра "Чoвешки ресурси и социална защита", Общоикономически факултет в УНСС по време на дискусията „Съвременни предизвикателства пред хората на труда”, организирана от БСП по случай 1 май.

Тя открои особеностите на безработицата в България. „През 2022 година сред лицата на възраст 15-64г. имаме 140 хил. безработни по данни на НСИ, като мъжете преобладават сред безработните лица спрямо жените. По отношение на териториалното разпределение, в селата безработицата е по-висока почти два пъти в сравнение с градовете - 7,2% срещу  3,4%”, заяви доц. Пандурска.

Според нея проблематична е възрастовата група 15-24г. „Младежите, които са без работа са 10,7%.Най-ниска е безработицата в диаметрално противоположната група - 55+ години. Там е много ниска безработицата - 3,5 на сто, следвани от групата 35-44 г. Интересен е профилът на безработните лица - оказва се, че над 25% са с начално и по-ниско образование. Тоест всеки 4-ти човек без образование е трайно безработен. Безработицата сред деца с висше образование е най-ниска - едва 1,6 на сто”, уточни тя.

Сред основните проблеми е дългосрочната безработица, обясни доц. Пандурска. „31,12% нямат работа повече от две години. Това води до много тежки последствия след това, деквалификация, загуба на квалификация”, каза университетският преподавател.

Най-тежка е ситуацията с безработицата в Северозападна и Южна България - съответно 6,9% и 3%. „По отношение на областите, тук се откроява Шумен с 13% безработица, Силистра почти 12%, Перник и Търговище с по 11%.  Най-ниска е безработицата във Варна и Хасково- 0,9 на сто”, допълни още доц. д-р Ралица Пандурска.