Валя Балканска влезе в инициативния комитет за подкрепа на Ивайло Калфин

Авг 13, 2011 Новини БСП 0 1418

  Липсата на национална политика е причина за случващото се в страната, заяви евродепутатът Ивайло Калфин на среща с граждани от Смолян в петък

 

Липсата на национална политика е причина за случващото се в страната, заяви евродепутатът Ивайло Калфин на среща с граждани от Смолян в петък. Според него основните проблеми в държавата са четири: непрекъснато растящата безработица - България с 15 % е на второ място по ръст на безработицата в ЕС; липсата на инвестиции; задлъжнялостта на държавата към бизнеса  в общ размер на 2,5 млрд. лв и променливата политика на правителството, която също води до отлив на инвеститори.

„Несправедливо е най-бедните да плащат цената на кризата, минималната социална политика не е даване пари нахалос, както мисли финансовият министър Дянков", подчерта Калфин.

„Кризата не е статистика, а усещането на всеки българин за ежедневието му; резервите и на държавата, и на хората бяха стопени за последните две години", каза още той. „В България се връща проблема с бедността, много хора отново са на ръба."

„150 млн. евро от Дунавската стратегия  за развитие са отклонени за строежа на софийското метро. Няма нищо лошо, метрото е много важен обект, но не за сметка на развитието на страната", каза Калфин.

Кметът на Смолян Дора Янкова подчерта, че за изхода от кризата и перспективата за българските общини са важни както местния ресурс, така и увеличението на държавния, а също така и еврофондовете. Янкова предложи създаване на национална стратегия за развитието на регионите с разписване на икономическото им състояние в момента и определяне на помощ от държавата, общините, бизнеса, синдикатите и гражданското общество.

В  Смолян бе учреден първият  в страната клуб  за подкрепа на Ивайло Калфин. В инициативния комитет влизат хора от различни поколения, професии и политически пристрастия, обединени от любовта към родния край - Родопите и желанието за промяна в България. Бившият кмет на Смолян Костадин Чаталбашев е инициатор на създаването на клуба. В него влизат  Валя Балканска, Бисер Киров, Здравко Палазов, д-р Нина Шекова, Тома Томов, Стефан Сабрутев, Нели Маринова, Виолета Бояджиева, Георги Кисьов.