Борислав Гуцанов, БСП: Дупката във Варна струва 60 млн. лв. държавни пари

430 млн. лв. се дадоха за все още незавършеното одълбочаване на канала във Варна. Сезираме Европейската прокуратура за рибарското пристанище

Иван Петков: Главният прокурор беше казал, че ще направи пълна проверка на Панаира, но нищо не направи. Борисов да вземе отношение по действията на своя кмет

„Направихме рекапитулация колко струват кметуванията на Здравко Димитров и Иван Портних – кметовете на Пловдив и Варна, само за последния мандат. Сметката показва следното – от казуса „дупката-панаир”, прехвърляната между Варна и Пловдив, между двамата кмета и общинските съвети, излиза на 60 млн. лв. държавни пари, понеже Варна купува т.нар. дупка за 43,2 млн. лв., предоставени от държавата и допълнителни 16 млн. лв. за един малък частен терен, който също е част от прословутата дупка. И в Манхатън няма такава цена на кв. м., това сигурно е най-скъпото златно кътче, където и да било по света“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов на брифинг пред медиите в Народното събрание.

Той посочи, че въпреки че парламентарната група на социалистите е алармирала не веднъж досега за този казус, досега няма никаква реакция от никого.

„През 2016 г. второто правителство на Бойко Борисов прехвърля безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собственост върху притежаваните от държавата акции от капитала на Международния панаир Пловдив, за да стане всичко това, за което ви говоря в момента”, припомни Гуцанов. 

 „Само за последния мандат се дадоха 430 млн. за одълбочаването на канала във Варна - все още незавършена процедура. Вече в продължение на 5 години г-н Портних не може да направи една тръба. Може ли един кмет повече от един мандат да не може да реши този въпрос? Ако това не е престъпление, то е некомпетентност на един кмет“, посочи социалистът за работата на кмета на Варна. 

Борислав Гуцанов каза още, че за построяването на рибарското пристанище във Варна са дадени 8,5 млн. евро, а в момента в него не може да влезе яхта или рибарки съд, като дори можеш пеша да преминеш от единия вход на пристанището до другия. „70% от тези средства са европейски пари – също на сметката на Портних. Затова сезираме Европейската прокуратура и за това действие на кмета на Варна и на Общинския съвет на ПП ГЕРБ“, заяви той. 

 „На 9 януари тази година, когато имаше общинска сесия и се решаваше съдбата на Панаира,отидохме със заместник-председателя на БСП Кристиан Вигенин в Oбщинския съвет. След сесията ГЕРБ направи брифинг заедно с бившия кмет на Пловдив Иван Тотев за действащия кмет Здравко Димитров, с която остро засегнаха нашите действия в Общинския съвет, но въпреки това те алармираха, че ще атакуват решението в съда. След като решението на съда бе в полза на Георги Гергов, всички видяхме, че в понеделник, когато беше последния срок на община Пловдив да обжалва това решение, изведнъж всички лица от Общината излязоха в отпуска или не бяха в града и не обжалваха решението”, припомни събитията народният представител от „БСП за България“ Иван Петков.

„В същото време, ние се чудим защо и главният прокурор Иван Гешев, който на 26 февруари 2020 г. каза, че ще направи пълна проверка на Панаира, но не направи абсолютно нищо нещата да се видят на бял свят и всички ние да видим какво се е случило през годините”, добави Петков.

„Очакваме и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е и народен представител от Пловдив, да вземе отношение и да заяви пред обществеността защо техния кмет Здравко Димитров не атакува решението на съда и защо се дадоха терени от 360 декара от близо 1 милиард лв. на едно лице, което в годините с неговата алчност придоби един от най-големите имоти на град  Пловдив”, каза още социалистът.