Георги Свиленски: Атанас Пеканов отказва да изпълнява конституционните си задължения под предлог, че е в чужбина

Парламентарният контрол не е „разпит на министри“, а защита на интереса на българските граждани

 „Вчера в деловодството на Народното събрание е получено писмо от вицепремиера Атанас Пеканов. Ще си позволя да го прочета, за да видите отношението на служебния кабинет, на министрите, на вицепремиера на България към нас, народните представители, към институцията Народно събрание и към българските граждани“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

Той представи писмото на вицепремиера Пеканов към Председателя на НС, в което се казва следното: „Уважаеми г-н Желязков,  на основания чл.93, ал. 3 и чл.111 от Правилника, поради командировка в чужбина, моля да не бъда включван в дневния ред на НС за изслушване в периода 26-28 април 2023 г,, както и да бъде отложен срокът за писмени отговори на въпроси, зададени на 19 април 2023 г. На същото основание, моля да бъдат отложени и всички други устни и писмени въпроси, които биха възникнали в посочения период“.

„Този човек, повлиян от подкрепата на този, който го е назначил за вицепремиер, който вижда в парламентарния контрол „разпит на министри“, а не изслушване, си позволява да прати това писмо до председателя на Народното събрание“, каза Георги Свиленски.

Социалистът посочи, че чл. 93, ал. 3, на който Пеканов се основава гласи, че министър-председател, зам. министър-председател или министър, може да откаже устен или писмен отговор на въпрос поради болест, командировка извън страната или при неотложни случаи: „Писмен или устен отговор на въпрос, ние искаме изслушване“, уточни Свиленски.

И продължи, че според чл. 112 всички държавни органи и длъжностни лица от държавната общинска администрация и граждани, са задължени да предоставят необходимите сведения, документация във връзка с въпросите, предмет на изслушванията, дори когато сведенията представляват държавна или служебна тайна, и да се явяват при покана в Народното събрание. „Наличието на административна, съдебна и други висящи производства пред орган на власт, не възпрепятстват представянията на сведения и документи на изслушваните лица в комисиите. При отказ да се изпълнят конституционните задължения, се носи юридическа отговорност“, гласи още чл. 112. 

„В случая, уважаеми колеги, имаме отказ от вицепремиера Атанас Пеканов да си изпълнява конституционните задължения под предлог, че е в чужбина. Господин Президент, ако Вие виждате в Правилника и в изслушванията и парламентарния контрол „разпит на министри“, искам да ви уверя, че тук народните представители провеждаме изслушване и защитаваме интересите на българските граждани. Разпит на министри вероятно ще се наложи да се прави след приключване на мандата на служебния кабинет от други институции, но не от Народното събрание. НС не провежда разпит на министри“, заяви народният представител от „БСП за България“.

Свиленски отправи три молби към председателя на Народното събрание – да провери командировката на Атанас Пеканов, както и командировките на всички, които са отказали парламентарен контрол за петък и да добави министъра на енергетиката Росен Христов към изслушваните лица.

„Почти сигурен съм, че в рамките на тези три дни, Атанас Пеканов ще има възможност, да се яви и да отговори на важния за българските граждани въпрос - предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Ако евентуално г-н Пеканов го е страх да дойде и да говори по тази тема, ви моля да включите към изслушваните лица и министъра на енергетиката Росен Христов по същия въпрос. Мисля, че е компетентен и може да ни информира по напредъка на това предоговаряне“, каза Свиленски.

„Господин Председател, в началото на вашия мандат, Ви моля да защитите парламентаризма, да защитите правото на народните представители да бъдат информирани, правото на българските граждани да знаят какво се случва. Моля служебните министри да не си насрочват заседания на МС в петък, когато има парламентарен контрол, да не заобикалят парламента, а да идват тук и да отговарят на нас народните представители и на българските граждани“, призова социалистът.