Държавата дължи на младежите програма „Първо работно място” и истинска регионална политика

Авг 13, 2011 Новини БСП 0 1244

„На ти с Ивайло" в Смолян постави началото на младежки срещи с Калфин из цялата страна   „Създаване на програма за първо работно място за младите хора е крещящо наложителна в България

„На ти с Ивайло" в Смолян постави началото на младежки срещи с Калфин из цялата страна

 

„Създаване на програма за първо работно място за младите хора е крещящо наложителна в България.  Готов съм да докажа на финансовия министър Симеон Дянков, че това ще излезе много по-евтино на държавния бюджет от младежката безработица. Преди две години тя беше 12-13%, днес е три пъти по-висока сред младите хора". Така се обърна към младежите на Смолян евродепутатът Ивайло Калфин. Десетки млади смолянчани изпълниха  едно от най-известните кафенета в центъра на родопския град, за да се срещнат с Калфин на 12-ти август следобед - датата, на която се отбелязва Международния ден на младежта.

В Смолян бе поставено началото на младежкия цикъл „На ти с Ивайло" - срещи из цялата страна на евродепутата по проблемите на младите хора. Домакин бе кметът на Смолян Дора Янкова. На срещата бе и лидерът на младежкото обединение на БСП Явор Гечев.

Лидерът на българските социалисти в Европарламента подчерта, че европейските програми не са заместник на националната политика на държавата,  а трябва да я допълват. „Това е грешката, която често се прави в България. Европарите помагат на регионалната политика, а у нас е обратното- има политики там, където има европейски субсидии", подчерта Калфин. Програмата за първа заетост  и регионалната политика са задължителни стъпки от страна на държавата в подкрепа на младите хора, подчерта той.

  Ивайло Калфин е убеден, че регионалната политика не може да се изчерпва със строеж на две или три магистрали. „Да, те  са много важни, но не може липсата на всякакви други политики по отношение на регионално развитие, земеделие, работа, заетост, образование да се обяснява със строежа на магистрали. Така икономическата активност се концентрира в две-три области, а по-труднодостъпните региони на практика обезлюдяват".

В Европарламента работим за изваждане на светло на проблемите с младежката заетост в целия ЕС. 200 млн евро средствата на ЕС отиват за различни програми за младите- най-вече при студентския обмен, като вече има възможност и за студентски стажове, обясни Калфин. Той добави, че над  80% от работодателите в Европа искат да наемат млади хора с опит от  други държави- бил той студентски, по проекти или работен. „Зная, че понякога тук имаме проблем да стигнем до съседния град, както е тук при вас, какво да говорим за други държави. Въпреки това програмите за младите хора с пари от ЕС  трябва да се използват пълноценно, призова Ивайло Калфин.

Младите смолянчани настояха Калфин да подкрепи програмата „Младежта в действие" на ЕС да продължи да съществува, а община Смолян да създаде собствен фонд за младежко развитие. Те поставиха и въпроса за съществуването на Смолянския театър, една от емблемите на Родопите. „Културата, а не мускулите на премиера са мерило за националното самочувствие", отговори Калфин и обясни: „Не може държавата непрекъснато да казва, че няма пари за нищо. Тя има своите задължения към гражданите".

Евродепутатът разказа и виждането си за доброволците  - това са млади, навити хора, на които наистина им се прави нещо, за доброволчеството има място в днешно време. 2011 г. е Европейската година на доброволния труд.