Нинова: Няма да подкрепим бюджета на служебното правителство, той е антисоциален

Апр 25, 2023 Новини БСП 0 516

Служебният кабинет иска да узаконим беззаконието, няма да стане

Ще се борим с всички сили да не продължава това най-бедните, най-уязвимите и млади семейства да плащат цената на кризите

„За нас най-важната тема е гарантиране на бюджет, сигурност за държавата и спокойствие за хората. Вече имаме предложение за бюджет от служебното правителство. Вчера имахме финансов съвет. Днес го обсъдихме и с Изпълнителното бюро. Взехме политическото си решение - ние няма да подкрепим предложения проект за бюджет от служебния кабинет. В него има необосновани разходи, занижени приходи и  е антисоциален в своя характер.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на тема държавния бюджет.

По думите ѝ в така предложения бюджет има необосновани разходи. „Капиталовите разходи са 10 млрд. лева. Първо, това е доста в сравнение с предвижданите разходи в предходни години.  Тук става дума за 10 млрд. лева само за половин година, а не за цяла. Второ, няма никаква обосновка за какви проекти са тези разходи. Изглежда като „гласувайте и ни дайте едни пари в аванс, пък после ще видим”. От това перо могат да се намалят разходи. Капиталовите разходи са важни за България. Това е инвестиционната програма, това са разходи, които гарантират инфраструктура и модернизация, но в този случай смятаме, че те са завишени, особено заради това, че остава само половин година”, уточни тя.

Нинова отбеляза, че приходите са занижени. „Например, по-малко с 1 млрд. лева приходи от това, че служебният кабинет променя решението на предишния редовен, от държавните дружества да се събира 100% дивидент. Те сега предвиждат 50%. При 100% дивидент ще имаме 1 млрд. лева отгоре в бюджета. Категорично го оценяваме като антисоциален. Ние ще се борим с всички сили да не продължава това най-бедните, най-уязвимите, средната класа и млади семейства да плащат цената на кризите”, категорична беше тя.

Лидерът на БСП заяви, че ще настояват минималната работна заплата да бъде увеличена на 850 лева от 1 юли, а майчинството за втората година да бъде колкото минималната заплата.

 „Ще продължим и детската си програма, след безплатните учебници да има и безплатни лекарства. Разбира се, финансово обосновани - откъде да дойдат приходите за тях. Но прави ни впечатление, че се залагат харчове по целия ПВУ в разходната част, без да са предвидени тези приходи в приходната част, тоест без да има сигурност, че тези пари ще дойдат до края на годината. Това е абсурдно”, обясни Нинова.

Нинова поиска служебният министър на финансите да направи отчет в парламента за изпълнението на бюджета до момента. „Ние имаме въпроси към него - вярна ли е информацията, която изтича, че са изхарчили за първите месеци на годината повече от това, което се предвижда по закон. Тоест, авансово да са харчили пари, които трябва да се харчат през юли, август, септември. Второ, вярна ли е информацията, която се прокрадна по време на консултациите при президента, че първият транш от парите по ПВУ не са използвани по предназначението им, а са изхарчени за други разходи и сега трябва да ги възстановяваме?”, попита тя.

„Ако това се окаже истина, служебният кабинет иска да им узаконим беззаконията му ,направени до този момент. Няма как да стане”, заяви още Нинова.

„Виждаме днес, че първите две сили обявяват, че ще правят работна група и заедно с министъра на финансите да обсъждат тяхна евентуална бъдеща управленска програма. Добре, това е тяхно право. Но наше право като народни представители е да искаме пред целия парламент да бъде направен този отчет от министъра на финансите за това какво са свършили досега”.

Нинова настоя още служебният кабинет да представи списък с проектите, които ще бъдат финансирани с тези капиталови 10 млрд. лева. „Колко проекти, на каква стойност, в кое министерство, в коя община, на какъв етап е, има ли обществена поръчка, има ли изпълнител, обжалвана ли е обществена поръчка - просто така да натиснем копчето за 10 млрд., без да знаем какво стои срещу тях, също няма да го направим. Т.е да бъдат така добри служебните министри да ни представят списък за проекти, които ще финансирани с тези капиталови 10 млрд. лева”, посочи тя.

„Нашите екипи вече започват по представения бюджет сектор по сектор да обсъждат финансирането - здравеопазване, образование, социални политики и т.н., за да можем да се подготвим и евентуално между първо и второ четене да внасяме вече и ние своите секторни предложения по всяка една от тези политики”, каза в заключение лидерът на БСП Корнелия Нинова.