Нинова и лидери на други леви партии обсъдиха общи позиции по актуални въпроси

25.04.2023 г.

С поредица от разговори беше съпътствано посещението на Корнелия Нинова в Порто по покана на премиера на Португалия и лидер на португалските социалисти Антониу Коща по повод честването на 50 години от създаването на партията.

Председателят на БСП поднови поканата си към новоизбрания председател на ПЕС Стефан Льовен да посети България, като това може да бъде част от подготовката на европейските социалисти за предстоящите Европейски избори. В Португалия Льовен отново заяви амбицията си ПЕС да стане първа сила през 2024 г. и да има решаваща роля в развитието на Европейския съюз през следващия мандат на европейските институции.

С Мария Василиаду, вицепрезидент на кипърските социалдемократи, бяха обсъдени позициите на двете партии по социалните проблеми в двете страни и по външнополитическите предизвикателства, като беше установено съвпадение на вижданията за търсене на дипломатическо решение  за  войната в Украйна. Нинова и Василиаду се договориха в близко бъдеще да се осъществи размяна на визити на делегации от двете партии. 

Корнелия Нинова разговаря и с председателя на Унгарската социалистическа партия Агнес Кунхалми за политическата ситуация в двете страни, усилията за създаване на правителство в България и перспективата за засилване на координацията между левите партии от Централна и Източна Европа по най-важните за европейските граждани въпроси – социалната политика, икономическото развитие и постигането на мир в Украйна. С Мария Жоао Родригес, председател на Фондацията за европейски прогресивни изследвания, бяха обсъдени възможностите за размяна на експертни становища и участие в дискусиите в БСП по новата програма на партията.