Георги Свиленски: Социалните плащания за хората не трябва да бъдат спирани

Апр 12, 2023 Новини БСП в медиите 0 717

Необходим е разумен бюджет, който няма как да се постигне с дефицит в рамките на 3%

„Решението на парламентарната ни група е да се въздържим при гласуването на Росен Желязков, както и на другите кандидатури за председател на Народното събрание. Зачитаме правото на най-голямата парламентарна група да излъчи кандидат, но е и техен ангажимент да намерят подкрепа за тази кандидатура. По сигналите, които се дават от вчера – не виждам у тях желание за търсене на подкрепа, а напротив – поставят се ултиматуми. Имаме кандидат за зам.-председател на парламента, който е Кристиан Вигенин.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ.

По думите му е хубаво, когато БСП спасява България и парламента, но не е хубаво, когато само БСП го прави. „Изборите дадоха подредбата на политическите партии. Имаме парламентарни групи като първата и втората, които заедно имат мнозинство от над 55%. Едните твърдяха, че искат да върнат генералната промяна отново – както е било преди 12 години, а другите казаха, че знаят как. Хайде, сега тези, които искат и имат над 55% - могат да излъчат и председател, и правителство“, коментира Свиленски.

„Това, което  правим е повече от възможното. Ние ще бъдем на нивото на разума и диалога. Не се ли избере председател на парламента – не може да се говори за нищо друго. Не трябва да допускаме това, което се случи в предишния парламент - 4 дни и 10 пъти избор на председател. Проблемът е, че формулата на властта не се търси от тези, които българските избиратели натовариха с отговорност. Първите 2 партии по-скоро търсят формули за разделение“, добави социалистът и обясни, че поведението на първите 2 партии е некоректно към българските граждани.

В заключение Георги Свиленски заяви, че всяка една партия участва в политическия живот, за да участва в управлението и да може да реализира програмата. „Не трябва да бъде спирано нито едно социално плащане на хората, а бизнеса не трябва да бъде ограничаван. Трябва да има разумен бюджет, който няма как да бъде постигнат в рамките на 3% дефицит. Трябва да се повиши събираемостта, за което имаме сигнали, че служебното правителство не се справя“, завърши той.