Таско Ерменков: Нужно е да предоговорим Плана за възстановяване в частта енергетика

Мар 30, 2023 Новини Избори 0 498

30.03.2023 г.

„Ние от БСП ще поставим въпроса в новото НС да се изработи Стратегия за устойчиво енергийно развитие. От 2020 година нямаме стратегия, а когато нямаш такава, не знаеш какво правиш- всяко нещо е на парче. А в енергетиката няма нищо по –страшно проблемите да се решават на парче. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков по време на участието му в  Кръглата маса “Мисия Енергиен преход: Решения от експерти и политици“.

По време на дискусията той постави и основните акценти важни за страната ни в частта енергетика. „Първо трябва да се развият собствени енергийни ресурси, изграждане на умни мрежи, баланс в развитието на държавната централизирана и частна децентрализирана енергетика и развитие на ядрената енергетиката”, каза Ерменков.

„Нужно е и ограничаване на концесиите за природни ресурси, там където държавата може да си свърши сама тази работа.  Трябва да се намери баланс в политиката на либерализация на енергийния пазар в интерес на потребителите и производители с цел защита на хората. Ще се опитаме да пресечем лобистките схеми за управление на държавните дружества”, обясни той.

„Ще направим всичко възможно да има правила в енергетиката – ще се опитаме да предоговорим в Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика запазването на енергийния комплекс „Марица-изток”, за да гарантираме функционирането на въглищната ни енергетика, поне до онзи момент, до който да намерим заместващи мощности и да запазим местата на работещите в комплекса.”, допълни още Таско Ерменков.