Парламентарната опозицията влиза в Гинес

Обикновено рекордите на Гинес се правят за скок от най-голяма височина, най-много събрани хора в малка кола, най-много лицеви опори за минута или пък най-силен човек в света

Обикновено рекордите на Гинес се правят за скок от най-голяма височина, най-много събрани хора в малка кола, най-много лицеви опори за минута или пък най-силен човек в света.

Българската опозиция, обаче ще мине всички граници на предишните постижения с едно друго упражнение – вот на недоверие към правителството.

Опозиционерите изтъркаха коридорите на Народното събрание от внасяне на вотове, които така или иначе е ясно, че няма да бъдат успешни заради голямото мнозинство на управляващите. Десните могат да бъдат удостоени с отличие за рекорд и за загубеното пленарно време в дебати по вотове, вместо то да се използва за вземане на важни за страната решения.

Ако се даваха награди за такива заслуги, опозицията можеше да отнесе и една за рекордно ниски нива на въображение при мотивирането на недоверието към кабинета. Такива абстрактни мотиви са: нанасяне на морални щети на България; безотговорно поведение в областта на образованието; цялостен провал. Интересен е един от мотивите на последния седми вот на недоверие, според който правителството е виновно за икономическата криза, която, както знаят и малките деца, в момента е обхванала цял свят.  

И разбира се, не на последно място – рекордният брой вотове – цели седем, който можеше да е доста по-голям… Но слава Богу такива гласувания са строго регламентирани от правилника за организацията и дейността на Парламента.