Христо Проданов: БСП трябва да има решаващ глас, за да спрем безумията, които останалите партии иначе ще сътворят

Мар 28, 2023 Новини БСП в медиите 0 1027

28.03.2023 г.

„ПП, ДБ, ГЕРБ, ДПС, всички тези партии, политически са едно и също нещо. Те гласуват заедно по основните политики. Подкрепиха т. нар. „Френско споразумение“ за Северна Македония и дадоха нашия суверенитет на друг, за да може той да определя кога Северна Македония ще може да стартира преговори за членство в ЕС. Виждаме политиката, която водят по отношение на ядрената енергетика. Те изправят на риск съществуващата атомна енергетика, а това което говорят за „Уестинхаус“ и за блоковете, които все още не работят никъде по света, това е абсолютен абсурд и е доказателство, че тези хора не защитават българския интерес, а заповедите на американците“. Това заяви членът на ИБ на БСП и водач на листата на социалистите в 23 МИР София Христо Проданов в ефира на БСТВ.

„Трябва да стане ясно на българите, че спасители няма. В последните повече от 25 години, първо дойде царят да ни оправя. След това дойде друг да ни спасява – Бойко Борисов, той и до днес ни „спасява“ – видяхме как ни „спаси“. После дойде Слави Трифонов да ни спасява, след което няма да може да влезе в парламента никога повече. След това дойдоха ПП и те да ни спасяват. Затова призивът ми е да се гласува не емоционално, а рационално. Да се гласува за тези, които наистина знаят как се провежда социална политика, как се защитава национален интерес и интересите на трудещите се хора, на младите семейства, на пенсионерите, на уязвимите групи. Гласувайки с номер 1 за БСП, гласувате за подобряване на собствения си живот и на живота на вашите деца“, каза още Проданов. 

Социалистът посочи, че БСП реализира своите обещания и припомни социалните постижения на партията по време на участието в правителството: „Бюджетът за социална политика за 2022 г. беше в рамките на 21 млрд. и всичките тези мрачни прогнози, с които ни плашеха, че ще фалираме държавата – оказа се, че бюджетът е под 3% дефицит, т.е. ние се вместихме в Маастрихтските критерии. Важно е какво постигнахме и за колко хора това оказа пряко влияние върху техния живот. В България има 2 млн. и 30 хил. пенсионери, всичките тези хора, трябва да се сетят, че два пъти в последните 30 години са увеличавани така драстично пенсиите – и двата пъти с участието в правителството на БСП“.

Водачът на листата в 23 МИР София изброи и част от останалите социални постижения на БСП, сред които безплатни детски градини и ясли, еднократна помощ за учениците до 4-ти клас, безплатни учебници от 1-ви до 12-ти клас, увеличението на минималната работна заплата. 

„600 хил. българи работят на минимална работна заплата, това са т.нар. „работещи бедни“, това са най-уязвимите. Спомняте си каква битка водихме за тях в парламента, над 40 пъти направихме процедури този законопроект да влезе в Народното събрание и всичките останали партии го отхвърляха. И сега казват „и ние сме го подкрепили“, но битката беше изцяло на БСП и ако не беше БСП това нямаше да бъде факт“, обясни той.

Социалистът коментира и позицията на БСП за мир и неутралитет на България във войната в Украйна: „Няма война, която да бъде спечелена на фронта или с оръжие. Всяка война, рано или късно, свършва на масата за преговори. И колкото по-скоро европейските лидери, българските т.нар. „десни неолиберални партии“ разберат, че това, за което ние от БСП настояваме, е най-добрият вариант както за България, така и за Европа“.

Проданов представи предложението на БСП за налагане на таван на цените от малката потребителска кошница, като посочи, че това е единственото краткосрочна решение за  овладяване на инфлацията и вече ефективно се прилага в 8 европейски държави: „Единственото възможно, работещо и бързо, което може да стане само с едно постановление на Министерски съвет от днес за утре, това е таван на цените на основните стоки за определен период от време, за да може хората с малките доходи, които едвам свързват двата края, да оцелеят“, добави той.

Водачът на листата в 23 МИР София посочи и позицията на БСП за развитие на ядрената енергетика и заяви, че ако сега имахме АЕЦ „Белене“, страната щеше да е в съвсем друго положение по отношение на цените на тока. 

Относно т.нар. „нова левица“ Проданов коментира: „Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Валери Жаблянов и всичките тези „герои“, които в момента са „леви“, гласуваха плоския данък. Нали е ясно, че плоският данък не е лява мярка? Първата работа на АБВ, когато за пръв път влязоха в парламента, беше да направят коалиция с ГЕРБ, а пенсионната реформа на Ивайло Калфин, увеличи възрастта за пенсиониране всяка година с 4 месеца. В това какво ляво има? Има и още ред други мерки, които са направили тези хора и в тях няма нищо ляво, те са изцяло десни мерки, в ущърб на обикновените и на работещите хора. Сега кукловодите в последния момент не можаха да измислят нещо друго, измислиха да съберат Татяна Дончева с Румен Петков. Нямаха време и решиха да скалъпят този политически и личностен буламач“.

Затова Проданов призова: „Гласувайте за тези, които са доказали, че защитават вашия интерес. Проамериканска коалиция, сглобена в американското посолство, това е най-опасният вариант за България. БСП трябва да има решаващ глас, за да спре всичките тези безумия, които всички тези хора иначе ще сътворят. Трябва да има социален вектор, който да защитава интересите на трудещите се и тези, които едва свързват двата края. Гласувайте с номер 1 за „БСП за България“, за да можем да защитим вашите интереси“, каза в заключение социалистът.