Иван Ченчев: Таван на цените е доказана европейска мярка, която ще помогне на семействата и на икономиката

Мар 28, 2023 Новини Избори 0 944

Сайтът за сравняване на цените е някаква бутафория, която направи служебното правителство

„Има енергия и желание хората да се включат във всичките инициативи, които организираме, както и в двете подписки – едната за Паметника на Съветската армия, а другата – за джендър идеологията, за които събрахме над 50 хил. подписа. Става въпрос за българските деца и аз съм сигурен, че българите ще се подпишат в почти пълен състав“. Това заяви водачът на листата на “БСП за България” в София област Иван Ченчев в ефира на Nova News.

В предаването „Твоят ден“ социалистът каза още, че БСП вече получава сигнали за джендър клубове в училищата, а относно инициативата на БСП за защита на паметниците допълни:  „Не може в цивилизована страна да водим война с паметници, българските памет и култура трябва да бъдат съхранявани“.

Според Ченчев, след изборите коалиция ще има: „Въпросът е в какъв формат. Ние ще решим това след изборите, като ще проведем вътрешнопартийно допитване. Нека не се обвинява ръководството, че води партията в една или друга посока, сега всеки социалист ще каже“, допълни той.  

„Най-важното в тези времена на кризи - военна, политическа, икономическа и обществена,  да има диалог и държавнически решения. С лидерската среща, която организира БСП при получаването на третия мандат,  ние показахме такова държавническо отношение. Тогава изобщо не ставаше дума за коалиция, а ставаше дума да начертаем национални цели, приоритети. България в момента е в безвремие. След изборите БСП ще реши първо като партия и след това в парламента ще прояви диалогичност“, каза още Иван Ченчев.

Той заяви, че партията настоява за налагане на таван на цените за справяне с инфлацията и посочи, че мярката вече се прилага в европейските страни, а България вече закъснява: „Европейската комисия  преди няколко дни препоръча да се сложи таван на цените на тока на всичките държави членки. Значи там може. Ние това го говорим отдавна, таван на цените ще помогне на икономиката, на българите. Един сайт за сравняване на цените е някаква бутафория, която направи служебното правителство“, каза Ченчев и даде пример с Франция, където правителството с хранителните вериги над 200 стоки да се продават на цена под 2 евро и посъветва в България да се направи същото.

Той отхвърли твърденията, че цената ще тръгне рязко нагоре след като отпадне таванът на цените и даде пример с Испания и Гърция. „Въпросът е да си спасим гражданите, държавата има достатъчно лостове после какво да направи. Трябва да се вземат мерки. Криза има и няма да се излезе лесно от нея. Плюс това икономиката страда заради войната, има инфлация, има и надценка. Какво стана с идеята служебното  правителство да сложи таван на надценката? И това не стана“, каза социалистът.

Водачът на листата на „БСП за България“ в София-област посочи необходимостта да се гласува на предстоящите избори: „Нека да вървим към една политика на доходи, които да са по-високи в тези кризи, към една грижа за хората,  а не към джендър идеологии, не към еврото сега и веднага, не към бутане на паметници, не към още оръжия за Украйна. Ние сме социална партия и искаме във времена на кризи да се помогне на хората, затова да гласуват с номер 1 в бюлетината и на машината“, призова Иван Ченчев.