БСП пред КНСБ: Искаме необлагаем минимум в размер на прага на бедност

Мар 24, 2023 Новини Избори 0 829

Имаме огромно съвпадение в целите и политиките, няма причина да не си сътрудничим, посочиха социалистите

„Ако не беше БСП, щяхме да продължаваме да сме свидетели на битки между синдикати и работодатели за минималната работна заплата, а държавата традиционно заема страната на работодателите в нежеланието си тя да е с адекватен размер.” Това заяви Георги Гьоков във връзка с приетия механизъм минималната работна заплата да се определя като 50% от средната.

На среща с КНСБ, водачът на листата на „БСП за България” в 27 МИР Стара Загора Георги Гьоков, заедно с водачите в 15 МИР Плевен проф. Румен Гечев, 23 МИР София Христо Проданов и 26 МИР София-област Иван Ченчев, представи постиженията на социалистическата партия като част от управлението. Също така отбеляза, че няма друга партия, освен БСП, която за такъв кратък период да е реализирала в такава степен своята програма.

Гьоков открои увеличаването на размера на майчинството през втората година, увеличаването на детските надбавки, постигнатия необлагаем минимум за работещи родители с деца, безплатните детски градини и ясли, увеличаването на пенсиите със средно 39%, замразяването на цените на тока за битовите потребители и подкрепата за бизнеса. Увеличаването на помощта за отопление, месечната подкрепа за хората с увреждания, повишението на обезщетението за безработица.

В сферата на енергетиката позицията на БСП е да не се допуска затварянето на комплекса „Марица-изток” и да не се поемат каквито и да е ангажименти, които да възпрепятстват работата му. Беше припомнено, че единственото решение на Народното събрание в подкрепа на въглищната ни енергетика от 2020 г. е било взето след активните действия на БСП. Ядрената енергетика трябва да бъде развивана и да се завърши проектът „Белене”.

На срещата със синдикатите бяха представени акценти от програмата на БСП:

  • Увеличаване на дневното обезщетение за безработица съобразно ръста на минималната работна заплата.
  • Увеличаване на средствата по Националния план за действие по заетостта с поне 10%.
  • Необлагаем минимум в размер на прага на бедност, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане.
  • Минималната работна заплата да бъде минимум, а не равна на 50% от средната.
  • Достигане на 80% покритие на наемния труд с колективни трудови договори.
  • Ежегодно увеличаване на възнагражденията на работниците и служителите с поне 15% и съобразно инфлацията, особено на заетите в социалната сфера, здравеопазването, образованието, култура, държавен сектор.
  • Запазване на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и опит.
  • Увеличение на плащанията за нощен и извънреден труд и нови справедливи правила за сумираното работно време.

„Програмата ни е изпълнима и има огромно съвпадение на целите и начините, по които да бъдат постигнати с меморандума на КНСБ. Няма причина да не си сътрудничим, за да ги постигнем заедно”, категоричен бе Георги Гьоков.

„Ние вероятно сме единствената страна в Европейския съюз, която няма дългосрочна програма и приоритети за развитие. Нямаме приоритети за развитие на индустрията, на селското стопанство, не с разписани точните източници на икономически растеж. И това при една усложняваща се и много опасна международна обстановка във връзка с конфликта в Украйна”, отбеляза проф. Румен Гечев.

По неговите думи моторът на икономическия растеж трябва да бъде публично-частното партньорство и по-активно ангажиране на българските бюджети с икономическото развитие и припомни позицията на БСП, че делът на бюджета в БВП трябва да се увеличи до европейските стандарти. „Това е ключов въпрос за развитието на икономическата и социалната политика на България”, подчерта социалистът.

Той се обяви още за създаването на целеви фондове за регионалното развитие, за да се преодолеят диспропорциите между регионите и да се спре задълбочаването на социалните неравенства.

„Политическата криза, в която сме изпаднали в последните две години, е спънка пред решаването на важните проблеми на България. Силно се надяваме, че на 2 април хората ще гласуват рационално, а не емоционално, защото БСП доказа, че това, което обещава преди избори, го изпълнява в максимална степен след тях. Трябва да има такава политическа конфигурация в следващия парламент, която да е достатъчно мъдра, за да оцени отговорността, пред която сме изправени, така че да се състави правителство, което да работи в услуга на хората”, заяви Христо Проданов.

„Когато предлагаме таван на цените и закон за спекулата, сме обвинявани във всички земни грехове. В следващия момент Гърция, която е с едно от най-ниските нива на инфлация, въвежда таван на цените и дори дава месечна помощ от 300 евро на всеки гръцки гражданин. Унгария също има таван на цените, във Франция 200 продукта ще са под 2 евро. И накрая, преди няколко дни Европейската комисия препоръчва таван на тока. Къде е комунизмът тук? Много е важно всички в България да разберат какво избират – посоката на някакъв изкривен евро-атлантизъм, който пречупва българския интерес, и БСП, която се бори за българския интерес”, подчерта Иван Ченчев.