Драгомир Стойнев: БСП е подготвила 4-те най-големи енергийни проекта в България

Мар 19, 2023 Новини Избори 0 646

19.03.2023 г.

„Истинската промяната, която се случи, когато БСП беше в управлението, за увеличение на доходите бе именно в социалната сфера, където бе постигната най-агресивната политика, която сме виждали до момента.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Пазарджик и Габрово Драгомир Стойнев в предаването „Тази неделя“ на bTV.

Той припомни, че Министерството на труда и социалната политика, под ръководството на БСП, е изготвило дефиниция за „енергийна бедност“, с която целенасочено да се подпомагат нуждаещите се, но след това се е получило забавяне от Министерството на енергетиката.

„Когато БСП управлява, тя управлява с мисъл за хората, които имат трудности и едва свързват двата края. И когато БСП е управлявала, в енергетиката е царяло спокойствие. Това е така, защото е нужен разум, а досега разумната сила, която БСП със своите експерти е показвала, е давала конкретни положителни резултати за развитието на страната“, подчерта Стойнев.

По неговите думи енергетиката е сектор, в който не трябва да се вземат мерки на парче, а трябва да има дългосрочна стратегия с конкретни проекти, които да бъдат развивани и припомни, че именно БСП е подготвила 4 от най-големите енергийни проекти на България, които, за съжаление,  пропаднаха, а именно „Бургас-Александруполис“, АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и договорът с „Уестингхаус“.

„Всичките тези проекти бяха с осигурено финансиране. Представете си, ако се бяха случили, 10 години по-късно каква щеше да бъде ролята на България в енергетиката на Балканите и Европа“, коментира кандидатът за народен представител от „БСП за България“.

Той припомни също така, че миналият парламент, отново по предложение на БСП, се е обединил за помощ за бизнеса за наистина високата цена на електрическата енергия. „От БСП бяхме вносители на това предложение, защото, освен бизнеса, за нас е важно да се подпомагат детски градини, училища, храмове. В момента цената пада. Бизнесът трябваше да поеме своите конкретни ангажименти, за да не се увеличава инфлацията“, обърна внимание Драгомир Стойнев.

Според него оттук нататък трябва да се работи за енергийна свързаност на Европа и изтъкна, че е добре, че България има добри отношения с нейните съседи Гърция и Турция, за да се възползва от техните терминали за втечнен природен газ. „Когато има спокойствие, има и резултат. Затова от БСП апелираме в енергетиката да има професионализъм, нека да има спокойствие и нека с нашите европейски партньори да намираме най-правилните решения“, добави социалистът.

„Още през 2020 г., с решение на парламента по предложение на народните представители от БСП, беше наистина подпомогната българската енергетика и конкретно комплекса „Марица-изток“. Докато това решение е в сила, миньорите могат да бъдат спокойни. Миньорите много добре помнят, когато се осигури финансиране за нови багери, когато два пъти се вдигаше цената на въглищата, когато два пъти им се вдигаха заплатите, тогава БСП беше в управлението“, каза още Драгомир Стойнев.

В заключение той апелира българските граждани да гласуват с номер 1 за бюлетината за политическата сила, която да върне спокойствието и професионализма в политиката.