Борислав Гуцанов: Спешно трябва да се наложи таван на цените

Мар 18, 2023 ВАРНА Новини Избори 0 1040

18.03.2023 г.

“Това което направи тази седмица министърът на финансите бих го сравнил с атентат към държавата, от рецидивист. Същата тази дама, направи такова изявление по време на предходните избори, когато обяви, че няма да има пари за пенсиите. Учуден съм, че я оставиха да бъде начело на хазната на България.” Това заяви водачът на “БСП за България” във Варна и Търговище Борислав Гуцанов в ефира на БНТ. 

По думите му парите в държавата са гарантирани и няма място за притеснение. “16 млрд. и 700 млн. лева има в момента резерв по сметките на страната ни. Когато Борисов предаде властта 2021г. бяха 8 млрд. и 200 млн.лева, два пъти повече пари има в момента в сметките на държавата”, успокои Гуцанов.

“Не знам кой казва на финансовия министър какво да направи, но не вярвам, тя да не е подготвена и да не знае тези цифри, които изнасям в момента”, допълни той. 

Той обясни, че в момента външния дълг на България е 24%. “През 2015 година той беше 30%. Държавите членки на Еврозоната в момента са на около 90%. Италия е почти 200%, Гърция е почти 200%”, каза Гуцанов. 

Той сподели, че страната ни е имала 4% ръст на икономиката, когато ресорното министерство е било в ръцете на БСП. “Ако в момента служебният кабинет има проблем със събираемостта, то нека да си помисли дали няма проблем с корупционната практика, която се случва през последните месеци”, предупреди той.

Гуцанов отново посочи, че именно БСП е вдигнала пенсиите с 39%, осигурила е безплатните учебници и безплатните детски градини. 

А това, което сега трябва да се направи в най-спешен порядък е таван на цените. “Не може кашкавала днес да струва 15лева, а утре да бъде 30лева. Първото нещо, което ще направим в парламента е налагане на таван на цените. Трябва да има държавна борса, която също да участва в изкупуването на стоките, защото тя ще “натисне” цените надолу. Трябва да има и възможност до по-евтини енергийни ресурси“, категоричен беше Гуцанов. 

Според него трябва да има подоходно облагане, но бавно и не в този момент на тежка обстановка.“Ние освободихме младите семейства- за едно дете 50лева на месец, което е 600 лева на година, за две деца са 1200 лева, но го направихме по този внимателен начин”,обясни социалиста.

Той коментира и, че ПП, ДБ и ГЕРБ са едно и също нещо. “БСП бяхме единствената партия, която гласуваме за нещо различно и полезно за българите”, 

На финала призова гражданите да гласуват за БСП с номер 1.