Георги Свиленски: Подкрепете ни да спрем джендър пропагандата в училищата

Мар 18, 2023 СОФИЯ Новини Избори 0 576

18.03.2023 г.

“Само за 2 дни страната претърпя доста катаклизми от изявлението на министъра на финансите. Това нещо този министър на финансите го прави втори път в предизборна ситуация. Спомнете си на предишните избори, същият министър на финансите начерта същата апокалиптични картина. Резултатът е, че служебното правителство се намесва пряко в поредната предизборна кампания и ние това го говорим от първия ден.” Това заяви водачът на листата на “БСП за България” в 24 МИР София Георги Свиленски в предаването “Лице в лице” по bTV. 

“Да кажеш, че държавата е пред фалит и валутният борд е застрашен, това е меко казано престъпление срещу държавата и срещу българските граждани, защото просто не е вярно”, допълни Свиленски и обясни, че пари има и за пенсии, и за социални плащания, и не трябва да бъде спирана абсолютно никаква подкрепа и за бизнеса, и за домакинствата. Според него с тези си изказвания служебното правителство оправдава своята невъзможност да събира приходи и своята възможност да прави корупция. 

“Как да вярваме на този финансов министър като един ден казва едно, а на следващия ден сам се опровергава? Това, което искаме е отговорните институции професионално да излязат и да кажат какво е финансовото състояние на страната, както направиха БНБ”, коментира социалистът.  

“Миналата година, когато предложихме таван на цената на тока за битови потребители, същите тези анализатори, които сега говорят срещу предложението ни за таван на цените на основни продукти, тогава предупреждаваха, че електроразпределителните дружества ще фалират и ще имаме режим на тока. Днес, една година по-късно, мораториумът отмина, но цената на тока не се повиши и ток има”, припомни Георги Свиленски и посочи, че мярката, която БСП предлага, временен таван на цените на стоки от малката потребителска кошница, вече се прилага в някои европейски държави. “Ние може да чакаме, но кашкавалът на българската държавна фирма, който във фирмения магазин е 15 лв., днес в търговската верига беше 27,80 лв. Ето това трябва да се спре”, добави кандидатът за народен представител. 

По думите на Свиленски позицията на социалистите за еврото е последователна:  “Ние казахме: България ще влезе в Еврозоната тогава, когато е готова. Тогава, когато кашкавалът не е 30 лв., а песнията на пенсионера - 460 лв. Тогава, когато няма инфлация и тогава, когато имаме информация как ще се отрази това на бизнеса, на икономиката и на българските граждани. Очевидно е, че това не може да е 1 януари 2024 г.” 

Георги Свиленски бе категоричен, че за БСП най-важен е мирът и това България да не бъде въвлечена във войната с доставянето на оръжия на Украйна.  “България няма и какво да праща. Когато ни обясняваха, че като пратим оръжия, ще ни подновено въоръжението на Българската армия, питайте тези, които гласуваха това решение колко е подновено въоръжението. Тази война трябва да спре и да има преговори”, коментира още той. 

“В български учебник на 12-годишно дете, което тепърва се среща с живота, му се набива в главата, че “половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или към индивиди и от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит, извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи своята ориентация.” Това, което предлагаме е в учебните заведения, до 18-годишна възраст, да се забрани това нещо - да се обяснява на децата, че могат да бъдат нещо различно от момче и момиче, че сами могат да решат да сменят пола си”, каза Свиленски за референдумът, който БСП организира, срещу навлизането на джендър идеологията в училищата. 

В заключение той призова българските граждани на изборите на 2 април да гласуват с номер 1 в бюлетината.