Нинова от Монтана: Няма да подкрепим вдигането на данъци и намаляване на доходи, предложени от служебното правителство

Мар 18, 2023 МОНТАНА Новини Избори 0 1024

18.03.2023 г.

“Ние не ви предадохме и това, за което ни бяхте изпратили в парламента и в правителството, го отстоявахме докрай”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с избиратели и симпатизанти в Монтана. На срещата присъства водачът на листата на „БСП за България” в Монтана – Стоян Мирчев, както и всички кандидати за народни представители от листата на социалистите в областта.

Нинова припомни постиженията на БСП в социалната политика, сред които  безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници за децата до 12-ти клас, увеличение на майчинството и на детските надбавки, данъчна помощ в размер на 600 лв. за едно дете и 1200 лв. за две, увеличение на минималната работна заплата, увеличение на ваучерите за работещи от 80 на 200 лв., увеличение на пенсиите със средно 39%, замрaзяване на цените на тока през февруари 2022 г. и таван на цената на тока за фирмите. „За пръв път, откакто сме членове на ЕС, по време на управлението на БСП, ние станахме първи по индустриално производство”, припомни още Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че грижата за младите и децата няма да спре дотук и БСП иска да осигурят безплатни лекарства за децата, а също и държавата да поема всички процедури на семействата с репродуктивни проблеми. Ангажимент на социалистическата партия ще бъде и  преизчисляване на пенсиите, както и отстояване ненамеса на България във войната, неутралитет, начало на дипломатически преговори и траен мир. 

Основна грижа на БСП остава и борбата с инфлацията, високите цени и увеличаването на доходите на хората, категорична бе Корнелия Нинова:  „Виждате, че това става все по-голям проблем. Служебният кабинет не се справя със ситуацията. Трябва работещ парламент и редовно правителство да вземат нещата в свои ръце. Временното и бързо решение на проблема е таван на цените на най-необходимите хранителни стоки”, каза лидерът на БСП и даде пример с редица европейски държави, сред които Гърция, Унгария, Франция, Испания, Португалия, в които е наложен таван на цените.  

„Увеличаването на доходите е абсолютно задължително в тази критична ситуация. Вчерашното изявление на министъра на финансите за нас е категорично неприемливо. И да им кажем отсега - това няма да стане. Да вдигате данъци и да режете доходи в тази бедност и в тези неравенства – няма как да стане”, заяви Корнелия Нинова и продължи: „Ще продължим на всяка цена грижата за младите и децата, както и за работниците, пенсионерите и социално слабите”.

Нинова заяви, че продължава битката на БСП за децата и против  прокарване на джендър идеологията в българското общество: „Ние от БСП  тази битка я водим от 5 години, изпращаха ни всякакви емисари, натискаха ни по всякакъв начин да признаем и подпишем Истанбулската конвенция. Ние сме против въвеждането на пол, различен от момче и момиче. Ние искаме да запазим децата, грижата ни за тях се изразява в този референдум, който искаме да проведем”, обясни тя.

Лидерът на БСП каза още, че между ГЕРБ и ПП няма никаква разлика и те не са алтернатива един на друг, защото заедно са гласували нова ескадрила F-16, както и изпращане на оръжия за Украйна, заедно подкрепят джендър идеологията и  събарянето на паметниците и унищожаване на паметта на България, а също и бюджет под 3% дефицит, който би означавал рязане на социалните доходи. „По големите политики те нямат различия, единственото за което се карат е кой е по-корумпиран. Алтернативата на всичко това е БСП – ние сме за мир, против джендър идеологията, за социална политика, за засилена роля на държавата, за запазване на паметниците и паметта на България. Това е днес изборът – десни, либерални, глобалистки, джендъристки или социална,  национално отговорна партия с роля на държавата в икономическите, в обществените отношения. Ето това е изборът днес”, каза Корнелия Нинова пред избирателите и симпатизантите на партията в Монтана.

Тя определи като най-голяма грешка на служебния кабинет невнасянето на бюджет, въпреки настояването от страна на БСП: „Всички системи в държавата вече издъхват, първата ни работа е да приемем бюджет. Но отсега да им кажем, ако си мислят, че в този бюджет ще режат социални разходи – много грешат. Няма да подкрепим вдигането на данъци и понижаване на доходи, както предложи служебното правителство. Политиката по повишаване на доходите трябва да продължи и в следващия парламент” категорична бе Нинова.

Битката на БСП за Северозапада е отдавнашна и ще продължи, защото едно от най-страшните неща е обезлюдяването на районите, обясни Нинова и допълни, че е необходимо развитие на промишлеността, запазване на училищата, болниците, строителство на пътища.

„Като моя лична кауза приемам яз. „Огоста” и ви призовавам, бъдете будни за това, което се опитват да правят с язовира. Да се инсталира върху язовира фотоволтаична система е изключително опасно за националната сигурност, за екологията, за жителите, за рибарите. Едно полезно нещо няма от това, което прави служебният кабинет. 9 работни места – това ще ви е ползата, а рисковете – огромни. Произведената тук електроенергия ще се изнася навън, а ние и вие ще плащаме скъпата. Категорично не сме съгласни с намеренията на служебния кабинет и ви гарантирам, че това ще го спрем, каквото и да ни коства”, заяви лидерът на БСП.

Тя каза, че партията ще предприеме всички необходими мерки, за да се бори с купуването на гласове, а в сряда социалистите ще проведат среща с министъра на вътрешните работи.

 “Подкрепете ни с номер 1 в бюлетината и ще получите грижа за всеки един от вас”, заключи Нинова.