БСП към ОССЕ: Недопустима е намесата на служебния кабинет в предстоящите избори

Мар 16, 2023 Новини БСП 0 641

Социалистите се срещнаха с мисията на ОССЕ в България

Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП – Христо Проданов, водач на листата на „БСП за България“ в 23 МИР София, Георги Свиленски, член на НС на БСП и водач на листата на социалистите в 24 МИР София и Филип Попов, водач на листата във Видин, се срещнаха с мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в България, ръководена от Тана де Зулуета. Срещата се проведе по покана на организацията.

Представителите на БСП запознаха международната делегация с хода на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Обсъдени бяха ролята на служебния кабинет в организацията на изборния процес и намесата му в предизборната кампания, както и теми като ролята на местните администрации в изборния процес и свободата на словото. Социалистите изразиха притесненията си относно честността на провеждане на изборите на 2 април и сигнализираха за множество сигнали за купен и корпоративен вот, които получават, особено в по-малките населени места.

По време на срещата представителите на БСП отбелязаха, че служебният кабинет, една от основните задачи на който е провеждането на честни избори, се намесва в предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април под различни форми.

„За пореден път министри от служебния кабинет си позволяват по време на предизборна кампания да вземат отношение. Вчера финансовият министър направи шокиращо изказване, което хвърли обвинение върху предишно управление, в което участваше и БСП, въпреки че служебният кабинет управлява повече от 7-8 месеца и всички бюджети и финансови параметри са техните. Вицепрезидентът на държавата Илияна Йотова също си позволи в ефира на националната телевизия да коментира предизборните програми и предложенията на политическите партии, в частност и инициативата на БСП за референдум“, обясни Свиленски и определи намесата на служебното правителство в изборния процес като недопустима.

Социалистите припомниха и сигнала, който БСП подаде до ОССЕ за недопустимо вмешателство в предстоящите избори от страна на служебния кабинет на Радев: „Тогава предупредихме, че атаките от служебния кабинет ще нарастват и това наистина се случва“, отбеляза Филип Попов и допълни, че предстоящата седмица БСП ще организира среща със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и водачите на листите на „БСП за България“ от Северозападна България във връзка с купуването на гласове в региона.

По време на срещата социалистите представиха и сигналите, които получават за купен и корпоративен вот: „Хората ни сигнализират, но се страхуват да подадат сигнал към официалните институции, защото те бездействат и тази порочна практика продължава. Полицията демонстрира фалшива активност и показни акции, които не водят до резултат, а виновните остават безнаказани“, отбеляза Христо Проданов.  

На срещата бяха обсъдени и новите елементи при предстоящите избори на 2 април и социалистите припомниха притесненията на БСП относно машинния вот. „Преди няколко дни беше представен механизмът, по който би трябвало да работи изчисляването на резултата от машинния вот - и не бяха поканени представители на политическите сили, а определен брой компютърни специалисти. Това дава повод за притеснение и води до загуба на доверие в изборния процес“, обясни Георги Свиленски и изрази надежда  видеозаснемането по време на изборите да бъде изпълнено така, както е предвидено в Изборния кодекс, за да не се дава повод за опорочаване или оспорване на изборния резултат.

По време на срещата с мисията на ОССЕ, социалистите представиха и основните акценти от кампанията на БСП, сред които са социална политика, мир и запазване на традиционните християнски семейни ценности. Те коментираха и организирания от БСП референдум против навлизането на джендър идеологията в училищата.