Михаил Миков: ГЕРБ се провали в най- силния си приоритет – правосъдие и вътрешни работи

Юли 25, 2011 Новини БСП 0 2533

Правителството на ГЕРБ се провали в най- силния си приоритет - правосъдие и вътрешни работи

Правителството на ГЕРБ се провали в най- силния си приоритет - правосъдие и вътрешни работи. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков на дебатите по вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. „Хората искаха справедливост, а получиха контрабанда, нарушаване на правата, без ефикасност и годни доказателства. Получиха забавяне на членството в Шенген", аргументира се депутатът от левицата. По думите му  управлението на ГЕРБ се характеризира с дестабилизация на институциите, неуважение към Конституцията, война с независимата съдебна власт. „Това не може да генерира доверие нито в парламента, нито сред гражданите", обясни Миков на мнозинството. Той беше категоричен, че не може полицейската работа да се използва за политически пиар. „Европа не допуска сигурност, в която правата се нарушават", добави депутатът. Той изтъкна, че за негативните тенденции в сектора говорят влошените годишни доклади на ЕК и на Европол. По думите на Миков липсата на реални резултати в борбата срещу организираната престъпност трудно могат да бъдат решени с голата политическа воля. Според депутата ГЕРБ пропиля две години във война срещу всичко и всички, във война с миналото и самовлюбен пиар на премиера.

„От контрабанда крадете 2 млрд.лв. Това са по 500лв. за пенсии, по 1000лв. за детски надбавки. Това са пари за общински болници и диспансери, за българските университети и за БАН", обърна се Корнелия Нинова към управляващите. Според депутата от ПГКБ  правителството води целенасочена политика за увеличаване на контрабандата, за нейното овладяване и за облагодетелстването на ГЕРБ от нея. Нинова обясни, че увеличаването на акциза създава условия за увеличаване на контрабандата и нарече лъжа оправданията на правителството с ЕС. Депутатът от левицата изтъкна, че неизпълнено остава и обещанието на ГЕРБ да увеличи приходите и да се бори за здравето на хората. „Приходите в бюджета не са повече, а българите не са по- здрави, защото масово пушат контрабандни цигари", заяви Нинова. По думите й контрабандата се овладява с личното участие на вътрешния министър и напомни за изтеклите разговори на представители на управляващите. Депутатът от левицата опроверга с аргументи лъжата на правителството,  че контрабандата расте заради кризата. Нинова изтъкна, че през май 2009г. приходите от акциз от цигари са били 664млн. лв., а през май 2011г. приходите са 40 млн.лв. по- малко. „Изводите от тези факти са едни - вие създадохте умишлени условия за контрабанда, вие я овладяхте, вие се обогатявате като политическа партия и персонално. Вие създавате тези условия, за да преливат пари в организираната престъпност, с което я стимулирате", обърна се Нинова към министър Цветанов.

Депутатът от ПГКБ Румен Петков определи невлизането на страната ни в Шенген като най-тежкия провал за последните 20 години. По думите му политическата оценка на европейските ни партньори за посоката на развитие на България личи от писмото на вътрешните министри на Германия и Франция. От друга страна Петков опроверга митовете на ГЕРБ за техническата готовност на страната ни и за усвояването на средствата за Шенген. Депутатът изтъкна, че от регистъра на обществените поръчки личи, че за периода от август 2009г. насам са сключени договори за едва 34 млн. евро. „Това са около 10% от общата сума, която страната ни е усвоила по шенгенския инструмент", обясни Петков. Той отбеляза, че от месец май на тази година правителството със решение определя допълнителни 56 мерки, които трябва да бъдат изпълнени по шенгенските критерии, като срокът на изпълнение е краят на годината. Депутатът изтъкна, че с това решение правителството само казва, че технически България не е готова за влизане в Шенгенското пространство. Така на практика управляващите опровергават сами себе си, че техническите критерии са изпълнени.

„ГЕРБ дойде на власт с обещанието за силна ръка и морал в политиката, но тези думи се оказаха менте", заяви депутатът Кирил Добрев. По думите му силната ръка се е превърнала в разчистване на лични сметки, а моралът се е свел до пазаруване на апартаменти, консултантски хонорари, телефони и коли на аванта. Добрев разкритикува вътрешния министър за ръста на битовата престъпност и спада на разкриваемостта. „Идете в което и да е българско село. Там няма необрана къща. Идете и им кажете, че нашата полиция ги пази", обърна се депутатът към мнозинството. Добрев изтъкна, че контрабандата е скочила 4 пъти и всеки ден в България се продават два тира с цигари. Депутатът напомни за скандалния случай, когато варненският лидер на БСП беше изведен от дома си с опрян пистолет в челото и пред погледите на децата си. Добрев опресни паметта на мнозинството и по друг скандал, когато бившият министър на отбраната беше наречен абсолютен престъпник, а след това спечели всички дела. „Защо вкарвате МВР във ваши лични битки", обърна се Добрев към Цветан Цветанов и добави: „Гръбнакът на МВР не ви уважава. Хората са отвратени и демотивирани".  Депутатът от левицата изтъкна, че за две години ГЕРБ са освободили 26 от 28 регионални директори на МВР. Според Добрев историческата заслуга на Цветанов е превръщането на МВР в щаб на ГЕРБ. По повод непрестанните опити на мнозинството да убеди хората, че животът започва от средата на 2009г. и че ГЕРБ нямат отношение към миналото, Добрев изтъкна, че между 2001г. и 2005г. главен секретар на МВР беше Бойко Борисов. Депутатът от левицата призова управляващите да си спомнят: „Колко уволнения и назначения е имало тогава, колко поръчкови убийства и колко от тях са разкрити. Коя страна на мафията е бита и коя част е пусната свободно да се развива".