Атанас Зафиров: Имаме три акцента - борбата за мир, високи доходи и спасяване на семейството и българските деца

Мар 13, 2023 Новини БСП 0 879

Първите стъпки на БСП в новия парламент ще са таван на цените и закон срещу спекулата

„Три са акцентите в нашата кампания - борбата за мир, борбата за високи доходи и продължаване на това, което започнахме като помощи за възрастните, младите семейства, безплатните учебници. И битката за спасяване на нашите национални ценности, семейството и българските деца.“ Това заяви водачът на листите на “БСП за България“ във Враца и Хасково Атанас Зафиров в ефира на БТВ.

В предаването “Тази сутрин“ той обясни слоганът на партията за тази кампания “Да! Можем“: „Показахме, че можем не просто да обещаваме неща, но и да ги изпълняваме. Нашите цели отразяват дневния ред и интересите на обществото - мир, благоденствие, солидарност и прогрес. Първите ни стъпки в новия парламент ще бъдат свързани с борбата с инфлацията, борба за повишаване на доходите, което ще се изрази със закон за таван на цените“, обясни той и допълни, че такъв е примерът на много европейски държави.

Зафиров добави и нуждата от закон против спекулата, каквато очевидно има. „Видя се, че мерките на служебното правителство са неадекватни, затова е нужно специално законодателство, решителност от страна на всички органи“, каза още той.

Според социалиста е задължително да се наложи таван на цените на 11-те стоки от малката потребителска кошница. „Наред с това, като мярка, трябва да се приложи и насърчаване на местното производство и развитието на земеделието. Това ще се случи, чрез възстановяване на “Напоителни системи“, скъсяване на веригата производител-потребител, борба с контрабандата на границите и нерегламентирания внос. Също така изравняване на европейските субсидии с българските и тяхното преосмисляне“, коментира той.

Зафиров обясни и нуждата от преосмисляне на решението за предоставяне на оръжия за Украйна. „Видя се, че това е неработеща мярка и допълнително разпалва конфликта. Също така ни прави съучастник в една война. Генералният секретар на НАТО скоро каза, че при ескалиране на конфликта, страните от Източния фланг ще поемат първия удар - България е такава страна“, посочи той и допълни, че войната е една от основните причини за инфлацията, която е европейски проблем. „Все повече държави говорят за мир, като Франция и Китай. България трябва да бъде в редиците на пацифистите“, категоричен е Зафиров.

По отношение на “Левицата!“ той заяви: „Нито един български социалист или лявомислещ човек не би гласувал за тази коалиция, която е с неясен профил. Тя е съставена от хора с различни политически убеждения,  които помежду си не могат да се уточнят. Вътре има и хора, които са гласували за една от най-десните мерки - плоския данък“, посочи той.

След изборите БСП ще подходи демократично: „Ще питаме нашите членове и симпатизанти какъв да бъде пътят ни оттук-нататък. Борбата за по-високи доходи и за намаляване на социалните неравенства присъства в програмите на всички партии и може да е допирна точка“, заяви Зафиров на финала и призова на 2-ри април българските граждани да подкрепят БСП с номер 1 в бюлетината.