Нинова: Имаме три важни акцента – мир, увеличаване на доходите и защита на българското семейство и децата

Мар 13, 2023 Новини Избори 0 584

Трябва да се наложи таван на цените на основните стоки – сега има нужда от държавна подкрепа

Трябва да си запазим децата момиче и момче, а ние да сме майки и бащи, не родител-1 и родител-2

„За разлика от другите политически субекти, БСП повече от 10 години се занимава с темата за Паметника на Съветската армия в СОС и винаги е имала последователна позиция – против премахването и преместването му. Всеки паметник е частица от историята на България. Той символизира победата над фашизма, неслучайно отправихме и призив да не се връщат подобни прояви в модерна форма.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.

По думите ѝ въпросът по тази тема е принципен. „Ние казваме, че никакъв паметник от историята на България не трябва да се пипа. Това е история, трябва да я предаваме на децата си, всеки както я възприема. Но когато си заличиш историята, заличаваш и настоящето и бъдещето“, категорична е тя.

Във връзка с казуса БСП организира подписка за запазване на паметника. Тя е национална и в нея се подписват не само социалисти и симпатизанти на партията. „За 24 часа събрахме повече от 10 000 подписа от различни хора. И те не делят този въпрос на русофилство и русофобство, те го поставят принципно“, каза още лидерът на БСП.

В тази кампания Нинова поставя три важни акцента: Първи – да не се въвлича България във войната – мир, дипломация, преговори и спиране на войната. Втори – борба с инфлацията и увеличаване на доходите и трети – защита на българското семейство, семейните ценности и на децата.

„Преди два дни формирахме Инициативния комитет за референдум против джендър идеология в училищата“, припомни тя и уточни: „Ние не сме против хората с различна сексуална ориентация. Техните права са гарантирани в Конституцията, готови сме да ги защитаваме. Но не искаме в образователната система да влиза джендър идеология, при малолетни и непълнолетни. След 18 г. всеки да прави каквото иска“, коментира Нинова.

Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция е противоконституционна, но според Нинова този въпрос не е приключил. „Преди три седмици Съдът по правата на човка в Страсбург се произнесе по едно дело с Литва и неправителствена организация. Става въпрос за книжка, която преподава ЛГБТИ идеология на малолетни. Съдът се произнесе, че това е възможно, че трябва да се прави и осъди правителството. Това беше първата лампа, която светна“, обясни тя и посочи втория знак: „Преди две седмици Европейският парламент прие резолюция, в която възлага на Съвета на Европа да ратифицира Истанбулската конвенция от името на всички държави членки, дори от името на тези, които не са съгласни.“

Тази битка Нинова определи като своя кауза, която ще води дори и не като председател на БСП. „Където и да съм, като жена, като майка, като българка, това е кауза докрай – българските деца“, заяви тя и допълни, че води тази битка от 5 години: „Възразявала съм пред наши европейски партньори. Казвала съм им, че Конституцията на България обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна и не можем да я прилагаме. На това съм получавала отговор: “Трябва да преодолеете забраните на вътрешното си законодателство, защото и сега по пътя, по който се върви, то ще се приеме като общоевропейско и ще трябва да се приеме от всички държави членки“.“

За пореден път Нинова обърна внимание, че опасността е голяма и призова родителите: „Пазете си децата. Трябва да си запазим децата момиче и момче, а ние да сме майки и бащи, не родител-1 и родител-2“, категорична е тя и допълни, че имат множество сигнали от детски градини и училища за различни начини и форми за въвеждане на децата в това.

БСП продължава да настоява за налагане на таван на цените на стоките от малката потребителска кошница. „Това е адекватна, съвременна, европейска и модерна практика. Прилага се в Испания, Португалия, Испания, Гърция, Франция договори с търговските вериги 200 стоки да се продават под 2 евро за срок от 3 месеца.  Тоест това вече се прави в Европа. Смятаме, че като временна мярка това е единствената, която може да проработи“, коментира тя и допълни, че таванът на цените няма отношение към инфлацията.

Нинова обясни, че практиките за саморегулация на пазара и без намеса на държавата са неадекватни на ситуацията. „Ковид пандемията отвори друг тип политика в икономиката – държавна намеса. По това време ЕК прие решение, че отменя забраната за държавна помощ. Ковид кризата и войната из основи промениха процесите в света. Сега трябва държавна политика и държавна подкрепа“, категорична е тя.

Според лидера на БСП инфлацията ще реагира добре на тази мярка, защото има спекула. „Мерките на служебното правителство няма да проработят. Самите те казват, че очакват резултат след 6 месеца – дотогава кое семейство ще оцелее при този галопиращ скок на цените?“, попита Нинова и посочи част от стоките от малката потребителска кошница – те са около 11 и включват хляб, прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, олио, захар, сол, ориз.

Темата с високите цени и инфлацията председателят на БСП определи като състезанието на сегашните избори. „ ПП, ДБ и ГЕРБ застъпват пазарния механизъм. Ние сме алтернативата, ние предлагаме мерки – временен таван на цените, но и много сериозна дългосрочна политика. Възстановяване на “Напоителни системи“ и връзването им към язовирите, за да се осигури вода за земеделците. Второ – изравняването на българските субсидии с европейските, както и тяхното балансиране. Също така намаляване на ДДС на някои храни“, посочи тя.

Позицията на БСП е, че България категорично не трябва да отговаря на призивите на Брюксел за още военна помощ. „Това ще ни въвлече във войната, ние искаме мир, дипломация и преговори“, допълни Нинова.

По темата с Еврозоната тя заяви: „Не сме готови за еврото и времето го показа. Нито с 3% дефицит, нито с 6% инфлация. Даже служебният кабинет готви бюджет с дефицит от 6.6%. Докато хората обедняват, еврото не е решение“, каза още тя.

На финала Нинова заяви, че на изборите на 2-ри април ще гласува с хартия и призова хората да подкрепят БСП с номер 1 в бюлетината.